Naujaisiais metais kino teatras „Pasaka“ juokiasi kartu su politikais

"Pasakos" inf.
2010 sausio 9 d.

Sausio 8-ąją, penktadienio vakarą,  kino teatre „Pasaka“ įvyko išansktinė politinės satyros „Vienoje kilpoje“ (In the Loop) premjera Lietuvos politikos atstovams. Pilna salė šalies politikų darsyk įsitikino, kad bene kiekvienoje, kad ir labiausiai stresinėje situacijoje, visada yra slaptas ginklas, kuris daro stebuklus. Tas ginklas –  juokas. 

 

Šioje juostoje vienas šmaikščiausių britų režisierių Armando Iannucci nutarė per juoko prizmę pavaizduoti, kas galėjo vykti D.Britanijos ir JAV ministrų kabinetuose prieš  karą Irake.

 

Britų premjerui atstovaujantis nepraustaburnis atstovas spaudai išsikviečia ant kilimėlio Užsienio reikalų ministrą Saimoną Fosterį, kad kaip reikiant išbartų už radijo eteryje nuskambėjusią frazę, esą karas Artimuose Rytuose yra „nenumatomas“.

 

Norėdamas nuraminti aistras ir pademonstruoti neutralumą, aukštas pareigas užimantis politikas viešame interviu pažymi, kad kartais valstybė privalo „savanoriškai kopti į konflikto kalną“. Vizito į Vašingtoną metu šie žodžiai vėl atsisuka prieš jį…

 

Vienoje juokingiausių šių metų komedijų, kurios premjera  žiūrovams  įvyks jau sausio 15 d., žiūrovai išvys, kaip neprognozuojamai ir komiškai gali klostytis įvykiai dėl ne laiku ištarto žodžio, kokią suirutę tai gali sukelti politiniame gyvenime.

 

Filme įsimintiniausią atstovo spaudai vaidmenį sukūrė aktorius Peteris Capaldi, taip pat vaidina Lietuvoje rodyto televizijos serialo „Sopranai: mafijos kronika“ žvaigždė Jamesas Gandolfini iš filmų „Perskaityk ir sudegink“, „United 93“, „Mūsų tėvų vėliavos“ žinomas Davidas Rasche, Tomas Hollanderis ir Gina McKee.

 

„Vienoje kilpoje“ pristatytas 2009 metų „Sundance“ kino festivalyje. Filmas susilaukė šūsnies pozityvių publikos ir kritikų atsiliepimų, tęsė kelionę aplankydamas įvairius festivalius, tarp jų - ir Vilniaus tarptautinį kino festivalį  „Kino pavasaris“. Britų nepriklausomo kino apdovanojimuose komedija nominuota net šešiose kategorijose, už geriausią scenarijų „Vienoje kilpoje“ apdovanojo Niujorko kino kritikai, o Jungtines Amerikos Valstijas filmas paliko uždirbęs beveik 2,5 milijono dolerių.

 

Išankstinės premjeros žiūrovų nuomonė:

 

„Kaip filme, taip ir pas mus – juk dėl gatvių apšvietimo problemos mes nematėm, bet kažkas ją susikūrė ir išsprendė.“

 

Vilniaus miesto meras Vilius Navickas

 

„Politikoje yra žvaigždžių, kurie tą politiką daro, tačiau kiti tik sukinėjasi aplink. Politika nėra labai švarus dalykas.“

 

Laidų vedėjas, režisierius Vytenis Pauliukaitis

 

„Tam tikras politikų bukumas filme pavaizduotas teisingai, gal gyvenime jo tik šiek tiek mažiau.“

 

Radijo stoties „Opus 3” vadovas Darius Užkuraitis

 

„Žvelgiant kūrybiškai, mūsų politikai dar tikrai turi kur pasitempti ir pasimokyti. Tik lietuvių kalbos leksika tam tikru požiūriu nėra tokia plati kaip anglų kalba.“ 

 

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius

 

 

„Filmas labai teisingai atskleidžia sprendimų priėmimo užkulisius – galiausiai sprendžia biurokratinis aparatas, o politikai telieka atpirkimo ožiais.“

 

Politikas Artūras Zuokas

 

Nuotraukose - premjeros akimirkos; kino teatro "Pasaka" vadovė Greta Akcijonaitė, politikai Artūras Zuokas, Vilius Navickas, Petras Auštrevičius, festivalio "Kino pavasaris" vadovė Vida Ramaškienė. 

 

"Pasakos" archyvo nuotr.  

 

 

 

 

Komentarai