Kino teatre „Pasaka“ - režisierių A. Grikevičiaus ir A. Dausos filmo „Jausmai” seansas ir susitikimas su aktoriumi Regimantu Adomaičiu

"Pasakos" inf.
2010 sausio 12 d.

Sausio 14 d., ketvirtadienį,  19.30 val. kino teatre „Pasaka bus iš naujo prisimintas vienas iškiliausių lietuviškos kino istorijos kūrinių - geriausiu lietuvišku filmu pripažintas Almanto Grikevičiaus ir Algirdo Dausos filmas „Jausmai.

„Man šis filmas - tarsi senas vynas, jaudina iki šiol“, - prisimindamas vieną svarbiausių savo darbų teigia režisierius Almantas Grikevičius.

Kino teatras „Pasaka“, įtraukdamas šį filmą į savo programą, sveikina režisierių Almantą Grikevičių su reikšmingu apdovanojimu - Nacionaline kultūros ir meno premija už gyvenimo nuopelnus.  

Filmą pristatyti padės ir su žiūrovais seanso metu bendraus vienas iš legendinio filmo aktorių - Regimantas Adomaitis.

1968-ųjų filmas, pastatytas latvių rašytojo Egono Livo romano „Velniakaulio dvyniaimotyvais pagal Vytauto Žalakevičiaus scenarijų, pasakoja dviejų dvynių brolių Kasparo ir Andriaus istoriją. Baigiasi karas, o vienoje Kuršių marių pusėje šeimininkaujant vokiečiams, kitoje – sovietams, siužeto centre persipina herojų jausmai: Kasparo, likusio našliu su dviem dvyniais lopšyje, jo brolio Andriaus, gyvenančio su buvusia Kasparo mergina Agne, pačios Agnės, vis dar puoselėjančios aistrą Kasparui, Janės, simpatizuojančios Kasparui, tačiau ištekėjusios ir susisaisčiusios su protestuojančiais prieš sovietų valdžią.

Filme vaidina lietuvių aktorių žvaigždynas – Regimantas Adomaitis, Juozas Budraitis, Bronius Babkauskas, Laimonas Noreika, Regina Paliukaitytė, Eugenija Bajorytė, Vytautas Paukštė, Gediminas Girdvainis, vieną įsimintiniausių vaidmenų savo karjeroje sukūrė Algimantas Masiulis.

Kino kritikas Saulius Macaitis www.lfc.lt puslapyje (Filmų archyvas) rašė: „Kaip kiekvienas aukščiausios kinematografinės kultūros kūrinys, „Jausmai“ sunkiai pasiduoda perpasakojimui. Jį reikia žiūrėti ir žiūrėti, vis atrandant šį tą naujo dramaturgijos dviprasmybėse, įsijaučiant į filmo ritmų bangavimą, primenantį jūros įgeidžius, žavintis nesenstančia plastika, faktūriška atmosfera, reto susiklausymo aktorių ansambliu, iš kurio neįmanoma ką nors išskirti. Kūrinys – apie neišnaikinamą ir žmogaus, kataklizmų apsuptyje randančio vietos paprastiems jausmams, ir apie visos lietuvių tautos gajumą.

Paminint kino gyvavimo šimtmetį, „Jausmai 1995 metais lietuvių kino kritikų išrinktas geriausiu visų laikų lietuvišku vaidybiniu filmu. Prizų jam negailėjo ir tarptautinė publika – 1975-aisiais San Remo kino festivalyje filmas apdovanotas specialiuoju žiuri prizu, o X Pabaltijo, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje Minske 1969 metais - diplomu už geriausią operatoriaus darbą.

Filmas buvo lemtingas ir aktoriams Regimantui Adomaičiui ir Eugenijai Bajorytei. Susipažinę filmavimo aikštelėje kaip Kasparas ir Janė, po „Jausmų jie susituokė.

Kino teatras „Pasaka” - Vilniaus senamiestyje, Šv. Ignoto g. 4/3, įsikūręs naujas gero kino teatras. „Pasaka” vienu metu gali mėgautis apie 250 žiūrovų, čia veikia 3 salės. Oficiali kino teatro buveinė internete - www.kinopasaka.lt

Komentarai