Šeštadienį „Kino pavasaryje“ – lietuviškų premjerų sangrūda

lfc.lt inf.
2010 kovo 26 d.

Kovo 27 d. 16 val. Vilniuje, kino teatre „Pasaka“ įvyks trijų lietuviškų trumpametražių filmų premjeros – „14:56“, „Ana geraširdė“, „Panaekhali“.

 

Juos taip pat bus galima pamatyti kovo 29 d. 16 val. 30 min. „Skalvijos“ kino teatre.

 

Tą pačią, kovo 27 d. 17 val. 30 min. Vilniuje "Forum Cinemas“ didžiojoje  salėje įvyks filmo „7 nuodėmės“ premjera.

 

Filmą dar bus galima pamatyti kovo 31 d. 18 val. 15 min. ‚Skalvijos“ kino teatre.

 

Filmas „14:56“ (vaidybinis, 29 min.) pasakoja apie tuos kuriems taip dažnai tenka palikti savo rankomis sukurtus namus, suformuotus santykius, išvykti ir... vėl sugrįžti. Tai istorija apie laiką, kuris nepriklauso mums. Apie draugystę, kuri miršta vos tik paleidi savo draugo ranką. Po pusės metų studijų Prahoje Tautvydas grįžta į Vilnių. Šios gatvės, barai, upė jam atstoja namus. Grįžęs jis tikisi viską rasti taip, kaip palikęs. Tai mažo žmogaus vienos nakties kelionė, prisiminimas ir atodūsis jo mažame pasaulyje.

Filme vaidina Jonas Šarkus, Vytautas Leistrumas, Marija Korenkaitė, Andrius Šiuša, Daumantas Ciunis, Benita Vasauskaitė, Augustas Beinaravičius, Judita Urnikytė.

Filmo „14:56“ režisierius Jonas Tertelis 2005 metais pradėjo studijuoti TV ir kino režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), 2007 metais pusmetį mokėsi Prahoje (FAMU). Nuo 2009 m. tęsia TV režisūros magistro laipsnio studijas.

 

Filmo „Ana geraširdė“ (vaidybinis, 21 min.) autoriai gilinasi į žmogų, negalintį pasipriešinti jį kontroliuojančiam ir išnaudojančiam. Į žmogų, kuris aukodamasis tariamai aukai pats tampa auka. Išnaudotojo manipuliacijos ir savininkiškumas vis labiau auga, o užguitasis vis nedrįsta pasakyti „ne, to jau pakaks“. Kokia tokių žmonių santykių ateitis ir pasekmės? Filme vaidina Joana Čižauskaitė, Dainius Valutis, Dainius Vengelis, Sonata Visockaitė.

Mikas Žukauskas mokėsi Vilniaus J. Basanavičiaus vidurinėje mokykloje, 2009 m. baigė TV ir kino režisūros specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA). 2007 m. mokėsi Bulgarijos Kino ir Teatro akademijoje (NATFA). 2008-2009 m. dirbo LTV 2 ciklo ,,Laiko portretai“ dokumentinių apybraižų režisieriumi. Autorius buvo septynių laidų ciklo ,,Lietuvos dvarai“ ir dokumentinio filmo ,,Lietuvos medinė architektūra“ bendraautorius. 2010 m. sukurtas diplominis darbas ,,Ana Geraširdė‘‘ – pirmasis Miko Žukausko trumpo metražo vaidybinis filmas.

 

Naujas Ramunės Čekuolytės filmas „Panaekhali“  (Lietuva, Rusija, Kirgizija, dokumentinis, 17 min.) kalba apie darbo emigrantus. „Žmonės visame pasaulyje turi paprastų svajonių: turėti savo namus, dirbti mėgstamą darbą, sukurti šeimą, susilaukti vaikų. Bet ne visiems šios svajonės pasiekiamos. „Gasterbaiteriai” – tai darbo emigrantai. „Panaekhali“ („Per daug atvykusiųjų”) – taip juos vadina Maskvoje po to, kai jie įveikia trijų parų kelionę traukiniu“ – sakoma filmo priatatyme. Filmas nufilmuotas kino projekto „Cinetrain” metu.

 

Filme "7 nuodėmės" (dokumentinis, 60 min.) skirtingų kartų ir skirtingoms sporto šakoms atstovaujančios sportininkės pasakoja apie tai, kaip jos supranta ir vertina septynias mirtinas nuodėmes (tinginystę, puikybę, kerštą, persivalgymą, gašlumą, godumą ir pavydą) šiandienos visuomenėje. Pasirinktos septynios dvikovės sporto šakos, kuriose kovojama vienas prieš vieną – tai lyg dvi moters asmenybės pusės: šviesioji ir tamsioji. Tai tarsi žmogaus dvilypumo, vidinės žmogaus kovos su pačiu savimi vizualizacija. Šio dokumentinio filmo kūrimui įtakos padarė Kurto Weillo ir Bertolto Brechto baletas su dainomis „Septynios mirtinos nuodėmės” (“Die sieben Todsünden”, 1933), kuriame dvi seserys Didžiosios depresijos laikotarpiu keliauja į septynis skirtingus miestus ir ieško laimės.
Filmo režisierė Kristina Inčiūraitė gyvena ir dirba Vilniuje. 1999 m. baigė Šiaulių universitetą, Dailės fakultetą. Kūrėja fotografuoja, kuria filmus, grafikos darbus, instaliacijas, garso projektus.

 

Nuotraukose - filmų "Ana geraširdė", "Panaekhali", "7 nuodėmės" kadrai.

Komentarai