„Skalvijos“ kino akademijoje – Atvirų durų diena mokiniams

"Skalvijos" inf.
2010 balandžio 15 d.

Jaunųjų kino mėgėjų, besidominčių filmų kūrimu, „Skalvijos“ kino centras laukia jau kitą šeštadienį, balandžio 24 dieną 11 val. Čia vyks Atvirų durų diena, kurios metu vyresniųjų klasių mokiniams bus pristatytas edukacinis projektas „Skalvijos“ kino akademija.  

Moksleiviai bus supažindinti su dvejomis Akademijos studijų programomis – vaidybinio ir dokumentinio kino, galės pakalbinti dėstytojus – kino režisieres Janiną Lapinskaitę, Jūratę Samulionytę, Liną Lužytę, kino kritikę Izoldą Keidošiūtę, operatorių Simoną Glinskį, susipažins su dabartiniais akademijos studentais ir išvys dokumentinį filmą apie „Skalvijos“ kino akademiją.

„,Skalvijos‘ kino akademija yra skirta kūrybingiems, aktyviems, komandoje norintiems dirbti  jaunuoliams, dar ieškantiems savęs, tačiau jau norintiems realizuoti savo vizualinius gebėjimus ir susipažinti su kino specifika“, - sako režisierė Jūratė Samulionytė, nuo rudens „Skalvijos“ kino akademijoje dėstysianti dokumentinį kiną.

„Skalvijos“ kino akademijoje studentams vyksta specialybės paskaitos, kino istorijos paskaitos bei praktiniai užsiėmimai, kurių metu mokomasi dirbti su kino technika (kameros, apšvietimas ir kt.). 

Vaidybinio kino programa trunka dvejus metus. Keturi studijų semestrai skirti skirtingiems kūrybinio proceso etapams: kino dramaturgijai, režisūrai, montažui, darbui su aktoriais, gilinimuisi į operatoriaus darbo ypatumus. Kiekvieno semestro pabaigoje Akademijos studentų sukurtus trumpametražius filmukus galima išvysti viešose peržiūrose „Skalvijos“ kino centre.

Pasirinkę dokumentinio kino programą jaunieji kino mėgėjai studijuoja vienerius metus. Jie susipažįsta su dokumentinio kino istorija ir teorija, gilinasi į dokumentinio kino gamybos specifiką bei patys kuria trumpas istorijas iš realaus gyvenimo.

Akademijoje taip pat dėstoma ir kino teorijos bei analizės programa, į kurią studentai renkami kas dvejus metus. 

„Kinas – tai kompleksiškas menas, čia svarbu ir vizualika, ir technika, ir režisūriniai gebėjimai, ir aktoriaus darbas. „Skalvijos“ kino akademijoje vyresniųjų klasių mokiniai galės pasirinkti, kas jiems arčiausiai širdies. Būna, kad Akademiją pradeda lankyti jaunuoliai, svajojantys tapti aktoriais, bet vėliau labiau susidomi kino režisūra ir savo jėgas nukreipia jau kita linkme. Taip Akademijoje pamažu atsiskleidžia skirtingi jų gebėjimai“, - įsitikinusi J. Samulionytė.

2007 metais įkurtoje „Skalvijos“ kino akademijoje šiuo metu studijuoja 60 vyresniųjų klasių mokinių. Čia teorines ir praktines paskaitas bei seminarus veda kino režisierės Giedrė Beinoriūtė, Ramunė Čekuolytė ir Janina Lapinskaitė, kino kritikė Izolda Keidošiūtė, režisierius Antanas Gluskinas ir operatorius Simonas Glinskis. 

Moksleivių registracija į „Skalvijos“ kino akademiją prasidės jau birželio 1 d. ir truks visą vasarą, atranka vyks rugsėjo pradžioje.  Daugiau informacijos apie “Skalvijos” kino akademijos Atvirų durų dieną rasite www.skalvija.lt

Komentarai