Zyplių dvare aktoriai atidarė vasaros kino festivalį “Sidabrinės gervės naktys”

LiKA inf.
2010 birželio 7 d.

Praėjusį šeštadienį Šakių rajone, Zyplių dvare prasidėjo vasaros kino festivalis “Sidabrinės gervės naktys”, tęsiantis Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimų “Sidabrinė gervė” misiją – budinti lietuvišką kiną, skatinti šiuolaikinių kūrėjų filmų rodymus ne tik didmiesčių kino salėse, bet ir mažuose miesteliuose. Į festivalio atidarymą netoli Šakių suvažiavo būrys garsių šalies aktorių, jie virė žirnienę ir betarpiškai bendravo su gerbėjais.

 

XIX a. architektūros paminklas - Zyplių dvaro amsamblis, stūksantis Sūduvos miestelyje Lukšiuose masina menininkus – ten kasmet vyksta tautodailininkų plenerai, buriasi kalvystės pasekėjai. Laisvamaniu save juokais vadinantis Lukšių seniūnas ir Zyplių dvaro atstatytojas, skulptorius Vidas Cikana pasakoja, kad dvare nestinga kultūrinių renginių, bet kino seansų po atviru dangumi čia dar niekas nerengė.

 

Vasaros kino festivalio “Sidabrinės gervės naktys” iniciatorius – televizijos prodiuseris Rolandas Skaisgirys pats kilęs iš Šakių rajono, tad festivalio atidarymą norėjo surengti būtent gimtinėje. “Gerai sutariu ir su Šakių meru Juozu Bartašiumi, ir su Šakiuose išrinktu Seimo nariu Mindaugu Basčiu. Pasitarėme ir nusprendėme šventę pradėti čia – savame krašte. Be to, Zyplių dvaras – labai graži vieta”, - sakė R.Skaisgirys.

 

Šeštadienį iš sostinės dulkių į dvaro parką skubėjo būrys garsių šalies aktorių: taipogi šakietis Marius Mačiulis, Kęstutis Jakštas, Algirdas Gradauskas, Aušra Štukytė, Edita Užaitė, Rimantas Bagdzevičius, Ramūnas Rudokas, Alvydas Šlepikas, Andrius Bialobžeskis, Eglė Driukaitė, Tomas Kliukas.

 

Daugelis jų važiavo autobusu, kuriame linksmai leido laiką, klausydamiesi R.Rudoko vedamos improvizuotos ekskursijos. Sustoję Zapyškio miestelyje aktoriai pakalbino vietinius žmones. “Kur čia gauti rūkytą šamą?” - nepažįstamojo per tvorą teiravosi R.Rudokas.

 

A.Šlepikas su A.Bialobžeskiu autobuse inteligentiškai diskutavo apie praėjusio amžiaus pradžios poeziją, o R.Bagdzevičius godžiai laižė ledus. Tuo metu E.Driukaitė su A.Štukyte vartė “aukštuomenės kronikos” žurnalus ir nuotaikingai komentavo savas nuotraukas.

 

Atvykę į Zyplių dvarą aktoriai įsitaisė ant lauko suoliukų, gerbėjai turėjo progos juos pašnekinti, drauge nusifotografuoti. Ekrano žvaigždės taip pat talkino Šakių moterų veiklos klubui, virusiam didžiulį katilą žirnių sriubos: R.Bagdzevičius iš virtuvės kibirais nešė bulves, morkas, A.Gradauskas su M.Mačiuliu tvirtomis lazdomis maišė viralą, A.Bialobžeskis vieną po kito plėšė prieskonių maišelius ir iš akies bėrė pagardus. Sriubos turėjo pakakti bent 600 žmonių. Stipriau praalkę kino mėgėjai čia pat veikusiuose prekybos taškuose galėjo įsigyti milžiniško dydžio cepelinų, kitų valgių ir gėrimų.

 

Iš viso į “Sidabrinės gervės naktų” festivalio atidarymą susirinko apie 1000 žiūrovų. Kai kurie atvyko su savais paklotėliais, jaukiai įsitaisė ant žolės, surengė smagius piknikus. Atsivežė ir purškalų nuo uodų, kurių miškingame parke zvimbė į valias. Tiesa, oras išpuolė fantastiškas. Meras J.Bartašius teigė, kad Šakių žmonės – geri, darbštūs ir dažnai lankantys bažnyčią, dėl to Dievulis jiems per kultūrinius renginius lauke negaili giedro dangaus.

 

Zyplių dvare iki pat dešimtos vakaro švietė saulė, dėl to teko pavėlinti kino seansus, idant filmai gerai matytųsi didžiajame ekrane. Šakiečiams buvo pristatyti trys šių metų “Sidabrinės gervės” apdovanojimų nominantų darbai: dokumentinis filmas “Šarūnas Bartas – vienas lauke karys”, trumpametražis filmas “Lernavan” ir skandalingasis vaidybinis filmas “Zero II”.

 

Renginio vedėjas R.Rudokas kvietėsi į sceną kolegas. “Čia mano boba, kino žmona”, - A.Štukytę, su kuria drauge filmavosi “Zero II”, šios kino juostos manieroje pristatė Ramūnas ir paprašė  Aušros prisiminti garsiąją savo frazę. ”Aš vis dar noriu papų”, - juokdamasi į mikrofoną pakartojo aktorė. K.Jakštas su šakiečiais pasisveikino vieno iš savo televizinių personažų - suvalkiečio tarme. Publikai tai labai patiko.

 

Savo dainas susirinkusiems atliko Aleksandras Makejevas, o Šakių “Varpo” dramos studijos auklėtiniai parodė originalią spektaklio kompoziciją, jau spėjusią pelnyti respublikinį įvertinimą.

 

Muzika, įdomūs pasirodymai ir garsūs aktoriai lydės vasaros kino festivalį “Sidabrinės gervės naktys” per kitus 20 šalies miestų ir miestelių. Artimiausi taškai – Utena (birželio 17 d.), Vilkaviškis (birželio 27 d.), Varėna (liepos 1 d.), Raudondvaris (liepos 3 d.).

 

Festivalio metu ketinama parodyti keliasdešimt skirtingų filmų.Visur kino seansai bus nemokami ir vyks po atviru dangumi. O jeigu lis? “Tada bus bėda”, - juokėsi R.Skaisgirys, tačiau patikino, kad bent jau Šakiuose žmonės būtų susirinkę ir per lietų, nes toks kino renginys – tikra šventė. 

 

Nuotraukose - akimirkos Zyplių dvare (1,2); kadrai iš filmų "Lernavan", "Zero 2", "Šarūnas Bartas - vienas lauke karys".

Komentarai