Rytoj Anykščiuose, "Sidabrinės gervės naktyse" - trys lietuviški filmai

"LiKA" inf.
2010 liepos 21 d.

Liepos 22 d. 21.30 val. Anykščiuose, Dainų slėnyje, Lietuvių kino akademijos (LiKA) iniciatyva bus surengti nemokami vėlyvieji kino seansai ir parodyti trys šiuolaikiniai filmai: dokumentinis „Gerumo sparnai“ (rež. Ž.Povilaitis), trumpo metro „Jau puiku, tik dar šiek tiek...“ (rež. L.Lužytė) ir pilnametražis „Atsisveikinimas“ (rež. T.Donela). Šie filmai dalyvauja vasaros kino festivalio „Sidabrinės gervės naktys“ programoje, keliauja per visą Lietuvą, o juos lydi populiarūs aktoriai, kino kūrėjai.

Dokumentinę juostą „Gerumo sparnai“ kūrusios tarptautinės kompanijos „Pavloff Entertainment“ prodiuseris Artūras Povilaitis trumpai apibrėžė, kad šis filmas pasakoja apie Almos Adamkienės fondą.

„Ko gero, dokumentika yra tas kino žanras, prie kurio šiuo metu dirba daugiausia kūrėjų. Būdamas prodiuseriu aš vertinu pragmatiškai: dokumentiniai filmai nereikalauja tokių didelių biudžetų kaip meniniai, – teigė A.Povilaitis. – Be to, mes matome, kad tikrai yra apie ką juos kurti: šiemet pastatyti filmai apie nepriklausomybę, apie Šarūno Barto darbus. Varijuoja temos, kurios – ir aktualios, ir istorinės, ir dar parodančios išskirtines asmenybes. Mes savo filmu pasakojame apie prezidentą Valdą Adamkų, apie jo žmonos Almos labdaros fondą: kiek vienas žmogus gali padaryti... Ir man labai džiugu, kad mūsų filmo „Gerumo sparnai“ operatorius Feliksas Abrukauskas šiemet pelnė „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą už geriausią operatoriaus darbą.“

 

A.Povilaitį žavi tai, kad „Sidabrinės gervės“ nesibaigia sulig iškilminga apdovanojimų ceremonija. „Mane labai džiugina šita iniciatyva, kad nominuoti filmai keliauja per Lietuvą ir būtent mažesnius miestelius. Aš palaikau tai abiemis rankomis, visu šimtu procentų, nes tai labai labai reikalinga“, – sakė prodiuseris.

 

Daugelyje skirtingų Lietuvos miestų su „Sidabrinės gervės naktų“ festivaliu apsilankęs televizijos ir kino aktorius Kęstutis Jakštas patikino, kad į vėlyvus kino seansus susirenkančių žmonių reakcija būna kuo nuoširdžiausia. Ir ne tik filmus jiems smagu pasižiūrėti neįpastoje erdvėje – po atviru dangumi. „Įsidrąsinę žmonės jau ir prieina, pašnekina, jaunesni pasiprašo drauge nusifotografuoti. Visiems smalsu pasiklausti, kaip kuriami filmai, sužinoti, kas vyksta kitoje ekrano pusėje“, – sakė K.Jakštas.

 

Liepos 22 d. tokią galimybę – pabendrauti su žinomais aktoriais - turės progos ir anykštėnai. Mat Anykščių miesto šventės atidarymo vakarą čia viešės „Sidabrinės gervės naktų“ kino festivalis, kurį palydės ekrano žvaigždės.

 

Anykščių savivaldybės administracijos direktorius Vilius Juodelis neslepia, kad pasiūlymą rengti vėlyvuosius kino seansus ne visi sutiko entuziastingai. „Tokių renginių dar neturėjome. Yra visokiausių nuomonių – kam triukšmas nepatinka, kam filmai. Dviprasmiškų atsiliepimų sulaukiame. Tačiau ir „Velnio akmens“ projektas pradžioje ne visiems pasirodė priimtinas, bet nieko bloga nenutiko“, - šypsosi V.Juodelis, tikėdamas, kad „Sidabrinės gervės naktys“ duos gražų startą Oninių savaitgaliui.

 

Projektą remia MAXIMA LT, UAB, televizija GALA ir BOSCA.

Komentarai