Iš kino kritiko Sauliaus Macaičio kolekcijos

"Skalvijos" inf.
2010 liepos 28 d.

Po mėnesio pertraukos „Skalvijos“ kino centras vėl laukia gero kino mylėtojų. Jau nuo liepos 30 dienos pristatoma programa „Prisiminus Sauliaus Macaičio kolekciją“. Ši programa skirta dar kartą prisiminti kino kritiką S. Macaitį (1940 liepos 4 d. – 2007 liepos 28 d.). Nors jo naujų tekstų pasigendame jau treji metai, tačiau vis dar naudojamės jo didžiuliu palikimu - rašytiniu lobynu (pradedant nuo pirmosios publikacijos 1954 m. laikraštyje „Raudonasis artojas“ - https://www.lfc.lt/lt/Page=MacaitisArchive) ir kruopščiai surinktomis vaizdajuostėmis, kurias prisiėmė saugoti „Meno avilys“. Ja laisvai gali naudotis kiekvienas kino mylėtojas. S. Macaičio kaip kino profesionalo nuomonė visad buvo svarbi kiną kuriantiems ir jį žiūrintiems. Gerai įvertinti kino kritiko filmai iškart įgaudavo didesnę vertę, sulaukdavo didesnio dėmesio.

 

Į programą „Prisiminus Sauliaus Macaičio kolekciją“ pateko filmai, kurių autoriai, o ir patys filmai kino kritiko buvo vieni mėgiamiausių: „Paskutinė atsotogų diena“  (rež. Arūnas Žebriūnas), „Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias” (rež. Jim Jarmusch), „Kaimeli, tu mano centrinis” (rež. Jiri Menzel), „Trys istorijos” (rež. Kira Muratova). Aišku, tai tik nedidelė dalis to, ką Saulius Macaitis įvertino ir vertino.

 

Apie režisieriaus Arūno Žebriūno filmo „Paskutinė atsotogų diena“ S. Macaitis rašė: „Man asmeniškai pati mieliausia „Paskutinės atostogų dienos“ (1964) Vika (nuostabioji Lina Braknytė) – ne kaip visi. Ji niekina roplius (šiandien Žalieji turbūt užprotestuotų), ji labiau vertina efemeriškus kalnų aidus, nei beprasmiškas, bet konkrečią materialiąją vertę turinčias kolekcijas. Nepakenčia veidmainystės, nevaidina geresnės ar blogesnės, ji – tai, kas yra.“ (iš straipsnio „Jubiliatas Arūnas Žebriūnas tarp savo keistuolių“, www.lfc.lt)

 

Kai Lietuvos kino ekranuose pasirodė režisieriaus Jimo Jarmuscho „Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias”, S. Macaitis visiems savo sutiktiems pažįstamiems lyg juokais, lyg rimtai liepdavo eiti žiūrėti šį filmą, kitaip grasindavęs bendravimą nutraukt visiems laikams.

 

Nuoširdus, šiltas  čekiškas humoras buvo artimas kino kritikui pagal prigimtį, o režisieriaus Jiri Menzelio filmai labiausiai pateisindavo jo lūkesčius. Toks yra ir filmas „Kaimeli, tu mano centrinis”.

 

Režisierę Kirą Muratovą S. Macaitis vertino už drąsą ekrane sakyti tiesą, dar nuo tada, kai sovietų laikais tai daryti buvo neįmanoma, rizikuojant, kad filmas dešimtmečiams nuguls ant lentynos arba režisierius amžiams praras teisę kurti kiną. Bus parodytas vienas naujesnių, bet ne mažiau groteskiškų K. Muratovos filmų „Trys istorijos“.

 

Ta pačia proga nuo liepos 30 dienos „Skalvijos“ galerijoje atidaroma dokumentinio kino kūrėjo Algirdo Tarvydo fotografijos ciklas „5 minutės su Sauliumi Macaičiu“. Jose kino kritikas užfiksuotas  dar 1976 m. rugsėjo 7 dieną. Paroda veiks visą mėnesį.

 

Nuotrauka iš dokumentininko Algirdo Tarvydo kolekcijos.

Komentarai