Rytoj prie Nidos švyturio viešės "Sidabrinės gervės naktys"

LiKA inf.
2010 liepos 29 d.

Liepos 30 d., penktadienį nuo 21.30 val. vienoje romantiškiausių Neringos kurorto vietų – prie Nidos švyturio – bus nemokamai parodyti trys skirtingo žanro šiuolaikinių kūrėjų filmai, deramai įvertinti Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimuose “Sidabrinė gervė 2010”. Drauge su poilsiautojais prie švyturio filmus žiūrės ir būrys žinomų šalies aktorių.

Idiliškame Neringos kurorte ateinantį savaitgalį nusimato visa virtinė renginių, tarp kurių – ir tradicinis “Nida Jazz” festivalis. Programą taip pat paįvairins per Lietuvą keliaujantis vasaros kino festivalis “Sidabrinės gervės naktys” – liepos 30-ąją jis nuleis inkarą Nidoje.

Ant Urbo kalno, prie švyturio susirinkusiems žmonėms po atviru dangumi bus parodyti trys lietuviški filmai: pilnametražis “Stiklainis uogienės” (rež. Rasa Čekuolytė – Che), trumpo metro “Jau puiku, tik dar šiek tiek...” (rež.L.Lužytė) ir dokumentinis filmas “Upė” (rež. J. ir R.Gruodžiai). Pastarasis lietuvių kūrėjų darbas, šiemet pelnęs Sidabrinę gervę, liepos pradžioje taip pat nuraškė laurus prestižiniame Karlovy Vary kino festivalyje Čekijoje. Filmas tarptautiniame Madrido filmų festivalyje “Documenta Madrid 10” apdovanotas pirmuoju prizu originaliosios dokumentikos trumpų filmų konkurse.

“Neringoje jau eilę metų vyksta Thomo Manno festivalis, pritraukiantis labai daug žmonių, mėgiamas jų. “Sidabrinės gervės naktų” kino šventė – dar kitoks festivalis, taipogi labai reikalingas. Smagu, kad ir jis ateina į Nidą”, - sakė Neringos savivaldybės meras Vigantas Giedraitis.

Jis patikino, kad ir pats nepraleis progos pavakaroti prie švyturio, pasižiūrėti lietuviškų filmų, akis į akį pabendrauti su specialiai į renginį atvyksiančiais aktoriais: Ramūnu Rudoku, Petru Lisausku, Lina Budzeikaite, Egle Driukaite, Kęstučiu Jakštu, Algirdu Gradausku ir kt. Meras tik nerimauja dėl meterologų prognozių – šie gasdina lietumi.

Šmaikštaujame, galbūt Neptūnui reikėtų kokį jautį paaukoti, idant pavyktų likti sausiems? “Kad jau šiemet tiek čia jų priaukojome... Matote, koks oras?” - juokėsi V.Giedraitis.

Garsus kino, teatro ir televizijos aktorius K.Jakštas į Nidą vyktų bet kokiu oru. Jis su “Sidabrinės gervės naktų” programa šią vasarą jau spėjo aplankyti ne vieną šalies miestelį, patyrė malonumą bendraudamas su vietiniais žmonėmis, ar tiesiog stebėdamas juos – žiūrovus – iš šono.

“Aš mėgstu atsistoti kur nors kamputyje ir patyliukais stebėti žmonių reakciją į kiną. Neteko matyti, kad kas nors vidury seanso atsistotų ir išeitų, - tvirtino K.Jakštas. - Žmonėms įdomu, jiems patinka. Net jei kai kurie iš rodomų filmų – sudėtingi, tarsi labiau orientuoti ne į atsitiktinį, o tam tikrą žiūrovą... Festivalio vakarais žmonės įsidrąsinę prieina, pakalbina, klausinėja, kaip kuriamas kinas. Jiems smalsu, juos žavi nematoma kino pusė. O man malonu pabendrauti su tuo, kuris paprastai yra kitapus ekrano. Džiugu, kad toks festivalis vyksta.”

 Neringos savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis patikino, kad šiame kurorte kinas radęs savo nišą. “Kinas, kaip kultūros, meno rūšis, Neringoje jau prasiskynė kelią ir čia tikrai yra vertinamas. Pas mus vyksta įvairūs kino festivaliai, po poros metų pertraukos štai grįžta vasaros media studijos, studentai Juodkrantėje kuria kino filmus. Džiaugiamės, kad ir “Sidabrinės gervės naktų” festivalis atėjo iki Nidos, mielai tiesiame jam ranką. Liepos 30 d. kino naktis įvyks bene egzotiškiausioje vietoje – prie švyturio. Ši vieta jau išbandyta, ji pasiteisinusi ir žmonių mėgiama. Pastarąjį kartą per Thomo Manno festivalį čia susirinko keli šimtai žiūrovų. Bet juk tikslas nėra – masiškumas. Svarbu, kad ateitų tie, kurie vertina kiną”, - kvietė N.Lendraitis.  

Festivalį “Sidabrinės gervės naktys” organizuoja Lietuvių kino akademija (LiKA). Renginį remia MAXIMA LT, UAB, televizija GALA ir BOSCA.

Komentarai