Vieną iš geriausių visų laikų komedijų gyvai įgros džiazo trio Arkadijus Gotesmanas, Petras Vyšniausias ir Dominykas Vyšniauskas

"Panoptikumo" inf.
2010 rugpjūčio 3 d.

2010 m. rugpjūčio 4 d. PIANO.LT kiemelyje vieną iš geriausių visų laikų komedijų Buster Keaton „Generolas“ (1927) gyvai įgros Arkadijus Gotesmanas (perkusija), Petras Vyšniauskas (fortepijonas, saksofonai) ir Dominykas Vyšniauskas (trimitas).

„Generolas” (1927) yra vaizdingas komedijos šedevras su garsiuoju „akmeninio veido” Busteriu Keatonu. Dažnai laikomas viena geriausių nebyliųjų komedijų (ir paties Keatono mėgiamiausia) ir neabejotinai geriausiu kada nors sukurtu filmu apie traukinius. Šis klasikinis epas apie Pilietinio karo nuotykius buvo sukurtas nebyliojo kino erai artėjant prie pabaigos. Filmo plakatai skelbė: „Meilė, lokomotyvai ir juokai”. Tačiau geriausias Keatono filmas sulaukė prastų kritikų atsiliepimų (vadintas nuobodžiu ir nuviliančiu) ir silpno žiūrovų susidomėjimo (surinko apie pusę milijono dolerių), kai buvo išleistas 3-ojo dešimtmečio pabaigoje. Po jo Keatonas prarado savo, kaip kino kūrėjo, nepriklausomybę ir buvo priverstas pasirašyti griežtą sutartį su MGM. Tik po ilgų dešimtmečių filmas imtas minėti tarp geriausių kada nors sukurtų. 1989 m. „Generolas” buvo įtrauktas į Jungtinių Valstijų Nacionalinį Filmų registrą už „kultūrinę, istorinę arba estetinę reikšmę”. Įtrauktas jis buvo Registro įsteigimo metais, drauge su tokiais filmais kaip „Geriausi mūsų gyvenimo metai”, „Kasablanka”, „Pilietis Keinas”, „Vėjo nublokšti”, „Saulėlydžio bulvaras”.

Šis filmas-koncertas yra projekto „Holivudui – 100! Nebyliajam kinui – gyvas garsas!“ dalis.

1910 metais legendinis Amerikos kino klasikas D. W. Grifitas su filmavimo grupe atvyko į Los Andželą filmuoti naujo filmo. Juos sužavėjo vaizdingas netoliese esantis, beveik niekam nežinomas Holivudo kaimelis. Netrukus jis tapo pasaulio kino centru.

Kadangi nuo istorinio įvykio prabėgo lygiai 100 metų, programą sudaro ankstyvojo Holivudo filmai, padarę didžiulę įtaką kino meno vystymuisi ir pelnytai užėmę garbingiausias vietas pasaulinio kinematografo panteone.

Renginiai vyksta atvirame ore nuo liepos 28 iki rugsėjo 2 d. buvusio Pranciškonų vienuolyno kieme (PIANO.LT), Trakų g. 9/1 (įėjimas iš Kėdainių g.).

Filmus gyvai įgarsina Arkadijus Gotesmanas, Petras Geniušas, Viačeslavas Ganelinas, Petras Vyšniauskas, Vytis Smolskas, Rokas Zubovas, ansamblis „Nepaklusnieji“, grupė AVASPO (Audio Visual Asp of Poetry) ir kiti klasikinės, džiazo, eksperimentinės muzikos atstovai.

Rengėjai:

Amerikos centras

Panoptikumas

Daugiau informacijos tinklapiuose www.tinklai.net ir www.piano.lt

 

Komentarai