Į specialų seansą „VDFF svečias“ šįvakar kviečia prancūzų režisierius R. Lekus

"Skalvijos" inf.
2010 rugsėjo 27 d.

Įsibėgėjantis 7-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) šiandien žiūrovus kviečia į specialų seansą „VDFF svečias“ su prancūzų - amerikiečių dokumentinio kino režisieriumi Roy Lekus. Šį vakarą „Skalvijos“ kino centre jis pristatys naujausią dokumentinį filmą „Įstrigę krante: likimo pamesti jūreiviai“, kuris pasakoja apie tai, kas nutinka, kai laivas bei jo įgula įstringa svečioje šalyje ir savininko yra paliekama likimo valiai. Pristatant filmą dalyvaus ir vienas jo vekėjų - jūreivis iš Palangos Vladimiras Kostrija.

Su būsimo filmo herojais režisierius Roy Lekus pirmą kartą susitiko prieš beveik dešimt metų, filmuodamas kitą filmą, tačiau tuomet labiausiai šokiruojanti medžiaga netilpo į televizijai kurto dokumentinio filmo rėmus.

„Maždaug 1999-aisiais, kai apsigyvenau Normandijoje, netoliese uosto Le Havre, mane suviliojo ypatingas tos vietos kraštovaizdis, patraukė specifiniai tarptautinio uosto bruožai. Supratau, kad prekybinių laivų jūreiviai plaukioja aplink pasaulį ir dėl laiko trūkumo retai kada išsilaipina krante. Pradėjau tyrinėti šių nuo šalių vis labiau ir labiau atitrūkstančių jūreivių gyvenimą“, - filmo pradžią mena R. Lekus.

Filme rodomas dviejų laivų – „Olgos“ ir „Viktoro“, – taip niekada ir negrįžusių į  gimtuosius uostus Latvijoje ir Graikijoje, bei jų įgulų likimas. Šios istorijos atskleidžia ne tik cinišką laivų savininkų elgesį ir abejingumą, pažeidžiant pagrindines žmogaus teises, bet  ir teisinį vietos bei tarptautinių valdžios institucijų bejėgiškumą.

Lietuviškų šaknų turintis režisierius R. Lekus mokėsi pas kino kūrėją ir antropologą Jeaną Rouchą, laikomą vienu cinéma vérité pradininkų Prancūzijoje.  Devintajame dešimtmetyje R. Lekus atrado savo stilių – jo filmuose (Drebėkite, tironai/Tremble, Tyrants (2006), Rudeninių moliūgų rauda/The Sobbing of Autumn's Pumpkins (2005), Naujasis Ariadnės siūlas/Ariadne's New Thread (2004) inscenizacija derinama su archyvine medžiaga ir animacija.

VDFF festivalyje viešintis dokumentinio kino kūrėjas ne tik pristatys naujausią savo filmą, bet ir vertins konkursinės programos filmus, taip pat kartu su režisiere Daisy Asquith ves meistriškumo dirbtuves kino specialybių studentams.

Rugsėjo 28-29 d. vyksiančiose dirbtuvėse lektoriai supažindins su socialinės dokumentikos žanru, atskleis šio kino estetikos, gamybos ir sklaidos savitumus, taip pat aptars šiuolaikinės socialinės dokumentikos tendencijas, pasidalys savo, kaip režisierių ir prodiuserių, patirtimi.

Visą VDFF programą galima rasti interneto svetainėje www.vdff.lt

Komentarai