Tarptautiniame festivalyje Lodzėje pagerbtas lėlinės animacijos pradininkas Vladislavas Starevičius

Kultūros atašė Lenkijoje inf.
2010 rugsėjo 29 d.

Rugsėjo 23-25 d. Lodzėje vyko tarptautinis animacijos festivalis „Se-Ma-For“, kuris šiais metais buvo skirtas paminėti 100-siąs lėlinės animacijos metines.

 

Festivalis buvo dedikuotas šios srities animacijos pradininkui, augusiam ir pradėjusiam kurti Kaune Vladislavui Starevičiui. Buvo surengta jo sukurtų animacinių filmų bei filmų apie šį menininką plati retrospektyva, tarp kurių rodytas Lietuvos ir Lenkijos kooprodukcinis dokumentinis filmas „Vabzdžių dresuotojas“, praėjusiais metais pelnęs Lietuvos kino ir televizijos apdovanojimus „Auksinė gervė“ net keliose kategorijose.

 

Šeštadienį, rugsėjo 25 d., Lodzės miesto žvaigždžių alėjoje, esančioje centrinėje miesto gatvėje, iškilmingai buvo atidengta Vladislovui Starevičiui skirta žvaigždė, pažyminti šį asmenį kaip pasaulinės animacijos pradininką. Atidengimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje, Rusijos ir Prancūzijos ambasadų Lenkijoje atstovai, Lodzės miesto valdžios atstovai, festivalio ,,Se-Ma-For” svečiai.

 

Festivalyje iš Lietuvos taip pat dalyvavo Lietuvos tarptautinio animacijos festivalio „Tindirindis“ organizatorius, animatorius Valentas Aškinis ir animatorė Jūratė Leikaitė.

 

Vladislavas Starevičius (1882-1965) lenkų kilmės režisierius, lėlinės animacijos pradinininkas, gimė besislapstančio 1863 m. sukilimo dalyvio Aleksandro Starevičiaus ir bajoraitės Antaninos Legeckos šeimoje Maskvoje. Motinai mirus, vaiką pasiėmė giminės iš Kauno. Čia jis augo, mokėsi, dirbo valstybės tarnyboje ir pradėjo kurti. 1909 m. sukūrė du filmus: „Laumžirgių gyvenimas“ ir „Vabalai - skarabėjai“. Manoma, kad 1910 m. sukurtas filmas „Lucanus Cervus“, apie elniaragių kovą dėl patelės, buvo pirmasis animacinis lėlinis filmas pasaulyje. Nuo 1910 iki 1919 m. gyveno ir kūrė Maskvoje, o nuo 1919 m. iki mirties - Prancūzijoje. Vladislovas Starevičius taip pat laikomas Lietuvos dokumentinio filmo pradininku Kauno kraštotyros muziejaus užsakymu sukūręs filmą „Virš Nemuno“.

Komentarai