Lietuviški Kauno festivalio akcentai savaitgalį: Iljos Bereznicko seminaras, Algirdo Tarvydo fotografijų paroda, filmo apie Kauno lėlių teatro įkūrėją Stasį Ratkevičių pristatymas

lfc.lt inf.
2010 spalio 2 d.

Lietuviški Tarptautinio Kauno festivalio akcentai šį savaitgalį: kur ir kada - Iljos Bereznicko seminaras, Algirdo Tarvydo fotografijų paroda „Robertas Verba filmuoja“, Enrikos Striogaitės filmo apie Kauno lėlių teatro įkūrėją Stasį Ratkevičių pristatymas.

 

Šiandien, spalio 2 d. 14 val. Galerijoje "101" ( Laisvės al. 53-101, Kaunas) 14 val. įvyks garsaus Lietuvos animatoriaus Iljos Bereznicko seminaras „Nuo idėjos iki įgyvendinimo“. Dalyviai prašomi nepamiršti atsinešti popieriaus ir pieštuką.

 

Dailininkas papasakos apie animacijos kūrimo subtilybes, kruopštaus darbo pastangas ir pasiruošimus, kol sumanyti personažai atgyja, o animacinis filmas ima judėti ir virsta istorija. Kūrybinio seminaro entuziastai turės galimybę animatoriaus padedami išmėginti animacijos meną.

 

Rytoj, spalio 3 d. 15 val. Galerijoje "101" ( Laisvės al. 53-101, Kaunas) – filmo „Mėlyniesiems katilėliams aidint“ pristatymas.

 

Poetės ir žurnalistės Enrikos Striogaitės filmas „Mėlyniesiems katilėliams aidint“ – tai pasakojimas apie Kauno valstybinio lėlių teatro įkūrėją, neeilinę asmenybę, Stasį Ratkevičių. Ilgą ir spalvingą gyvenimą nugyvenęs S. Ratkevičius – tikra mūsų kultūros istorija. Įdomus, nestokojantis humoro, teatrališkas menininkas filme pasakoja apie savo gyvenimą – pirmojo profesionaliojo Lėlių teatro įkūrimą, meilę, žmogaus misiją, Šeštokų geležinkelio pylimą, paskendusį mėlynų katilėlių jūroje...

 

Rytoj, spalio 3 d. 18 val. Galerijoje "101" ( Laisvės al. 53-101, Kaunas) 18 val. bus atidaryta dokumentininko Algirdo Tarvydo fotografijų paroda „Robertas Verba filmuoja“.

 

Algirdo Tarvydo nuotraukų dėka šiandien galima pažvelgti į iškilaus Lietuvos režisieriaus Roberto Verbos darbo procesą. Fotografuota Ievos Simonaitytės gimtinėje Priekulėje, įvairiuose Lietuvos regionų kampeliuose, kur kraštotyrininkų padedami filmininkai rasdavo šimtamečius. Algirdas Tarvydas dėmesingai ir ištikimai stebėjo, kaip poetinės dokumentikos meistras dirba, kaip jis atidžiai bendrauja su savo herojais.

Daug keliaudami po Lietuvą, dokumentininkai užsuko ir į Roberto Verbos gimtąjį Medekšinės kaimą Raseinių rajone. Gimtosios sodybos jau nebebuvo, ir Algirdas Tarvydas užfiksavo Robertą Verbą sėdintį ant akmens toje vietoje, kur kadaise buvo tėvų namas. Kitame kadre – Robertas Verba su savo dukra Monika kino studijos kieme Žvėryne.

Ši paroda – tik kukli dalis iš Algirdo Tarvydo, šiandien žinomo operatoriaus ir režisieriaus, fotoarchyvo, kuriame užfiksuota Lietuvos kino istorija, talentingi kūrėjai.

Parodos atidaryme dalyvauja operatorius ir režisierius Aloyzas Jančoras, kurio debiutas kine siejamas su Robertu Verba. Dvylika metų jaunesnis operatorius nuo 1970 m. dirbo kūrybinėje R.Verbos grupėje, savarankiškai filmavo jo filmus „Seserys“, „Paskutinė vienkiemio vasara“, „Maestro jaunesnysis“, „Pasaulį vaizduojuos kaip didelę simfoniją… M. K. Čiurlionis“ (su Donatu Pečiūra). Aloyzas Jančoras yra dirbęs kronikoje, filmavęs ne tik dokumentinius, bet ir vaidybinius filmus. 1997 m. įkūrė VšĮ „A. Jančoro videoantologija“, kuria filmus apie Lietuvos kultūros įvykius ir asmenybes.

Parodos atidarymo metu bus rodomas Roberto Verbos režisuotas filmas „Šventėn“(1970), kuriame yra ir Aloyzo Jančoro nufilmuoti kadrai. 

Nuotraukose - animatorius Ilja Bereznickas, Stasys Ratkevičius filme „Mėlyniesiems katilėliams aidint“, dokumentininkas Algirdas Tarvydas (J.Matonio nuotr.).

Komentarai