Tarp Vilniaus dokumentinių filmų festivalio laureatų – režisieriai Julija ir Rimantas Gruodžiai

lfc.lt
2010 spalio 4 d.

Vakar vakare „Skalvijoje“ buvo apdovanoti Vilniaus dokumentinių filmų festivalio, vykusio rugsėjo 23 – spalio 3 dienomis, laureatai.

 

I premija buvo įteikta Estijos režisieriui Jaakui Kilmi už filmą „Disko ir atominis karas“. Filmas pasakoja apie sovietmetį ir jo metu pralaimėtą karą su populiariąja Vakarų kultūra, įsiskverbusia pro Suomijos televizijos kanalus.„Tokį įvertinimą filmas pelnė už puikų istorinių įvykių ir subjektyvaus matymo, humoro bei talentingos režisūros derinį“, -  per festivalio uždarymą „Skalvijos“ kino centre sakė žiuri pirmininkas P. Łozińskis.

 

II premija "už drąsą plaukti prieš srovę ir jautrų žmonių poreikių vaizdavimą" apdovanoti Lietuvos režisieriai Julija ir Rimantas Gruodžiai , sukūrę „Upę“ – pasakojimą apie Saleninkų kaimo gyventojus, kurie tapo visų valdžių abejingumo ir gražių, Jonavos chemijos gamyklos prieš 20 metų užterštų gamtos peizažų įkaitais. 

 

III premija "už sugebėjimą parodyti kryžkelėje atsidūrusios moters likimą" atiteko režisierės iš Estijos Alionos Suržikovos filmui „Panelė Robinzonė“. Filmo herojės barmenės Olgos vienintelis tikslas ir netgi gyvenimo prasmė – ištekėti...

 

Specialiu žiuri diplomu apdovanotas latvės Lailos Pakalninos filmas „Rubiko keliu“. Kasdienybės mozaiką autorė dėlioja iš atsitiktinumų dviračių take, pavadintame praeityje komunistų partijos lyderio, o šiandien europarlamentaro Alfrēdo Rubiko vardu.

 

Konkursinės programos laureatai buvo apdovanoti Kazickų šeimos fondo įsteigtomis piniginėmis premijomis.

 

Latvijos, Lietuvos ir Estijos konkursinę dokumentinių filmų programą vertino dokumentininkas Pavelas Lozinskis (Lenkija), režisierė ir pedagogė Galina Jevtušenko (Rusija), režisierius, lektorius Roy Lekus (Prancūzija).

 

Nuotraukose:  festivalio uždarymo akimirkos - režisierius Rimantas Gruodis; žiuri Pavelas Lozinskis, Roy Lekus, Galina Jevtušenko. 

 

Daumanto Stumbrio nuotr.

Komentarai