Naujame lietuviškame filme „Kai apkabinsiu tave“ – „bitlų“ eros pradžios atspindžiai

Rengėjų inf.
2010 lapkričio 9 d.

Praėjusio amžiaus 6ojo bei 7–ojo dešimtmečio dokumentinės medžiagos peržiūros Vokietijos archyvuose, retų filmų, amžininkų atsiminimų, senų žurnalų ir muzikos įrašų paieška – tuo gyveno režisierius Kristijonas Vildžiūnas, kurdamas pilnametražį vaidybinį filmą „Kai apkabinsiu tave“. Lietuvos kino teatruose filmas bus rodomas nuo lapkričio 26 d. 

 

Filmo „Kai apkabinsiu tave“ veiksmas vyksta 1961–ųjų Berlyne. Tuomet, 7ojo dešimtmečio pradžioje jaunimas pradėjo šokti tvistą, susikūrė legendinė roko grupė „The Beatles“. Pasak režisieriaus, šie dalykai yra labai svarbūs to laiko jaunimo vakarėlių, kultūrinio gyvenimo atspindžiai, tad be jų neapsieita ir kuriant filmą.

 

„Hamburgo ir Berlyno archyvuose atradome įdomios medžiagos, kuri padėjo atkurti daug vertingų detalių. Mums pavyko surasti niekur nenaudotus Berlyno sienos statybos kadrus, kuriuos žiūrovai pamatys filme. Ruošdamiesi filmavimui klausėmės Helen Shapiro, „The Everly Brothers“, „The Shadows įrašų. Šie atlikėjai paruošė „Bitlams“ kelią. O mums jų muzika padėjo sukurti atmosferą filmavimo aikštelėse,“  – pasakoja filmo „Kai apkabinsiu tave“ režisierius K. Vildžiūnas.

 

Režisierius ir filme vaidinantys aktoriai ne tik klausėsi populiarios 7–ojo dešimtmečio muzikos, bet ir vilkėjo vintažinius drabužius, žiūrėjo tuomet sukurtus filmus.

 

Režisieriaus K. Vildžiūnas sako, kad muzika ir mada – vieni tiesiausių kelių į konkretaus laikotarpio pajautą. Dėl to ir filmo „Kai apkabinsiu tave” garso takeliui buvo skiriamas ypatingas dėmesys.

 

„Žiūrovai išgirs Berlyne gyvenančio lenko kompozitoriaus Antonio Komasa–Łazarkiewisciaus specialiai filmui sukurtą muziką ir dainas. Kompozitorius jautriai ir tiksliai perteikia vaizduojamojo laikmečio populiariosios muzikos stilistiką, nuotaiką“,  sako „Kai apkabinsiu tave“ prodiuserė Uljana Kim.

 

A.Komasa–Łazarkiewiscius yra sukūręs muziką daugiau nei 20 kino filmų. Prieš pora metų jis buvo apdovanotas Jaunojo talento prizu Europos filmų muzikos apdovanojimuose už garso takelį režisieriaus Hanso Steinbichlerio filmui „Winterreise“.

 

Muzika K. Vildžiūno filme atliekama autentiškais 7–ojo dešimtmečio instrumentais. Instrumentus,  garso kolonėles ir mikrofonus filmo kūrėjams paskolino garsus lenkų perkursininkas, įvairių instrumentų kolekcionierius Wojciechas Kowalewskis. Šis muzikantas, įrašęs apie 300 albumų su įvairiais solistais, pats apledėjusiu keliu atvežė savo instrumentus iš Varšuvos į filmavimo aikštelę Vilniuje. Ir sėdo prie mušamųjų.

 

Filme „Kai apkabinsiu tave“ pamatysime ne tik žinomus aktorius Elžbietą Latėnaitę, Andrių Bialobžeskį,  bet ir iš televizijos ekranų gerai pažįstamus šokėjus. Deividas Meškauskas kartu su savo dėstytoja, Nacionalinio operos ir baleto teatro choreografe Jūrate Sodyte filmui kūrė choreografiją ir šoko patys.

 

Filmo šokių scenos vyksta anuomet Vakarų Berlyne ypač populiariame „Resi“ klube – šią vietą kuo tiksliausiai atkurti siekė daug metų mūsų kinui ištikimas dailininkas Galius Kličius.

 

„Resi“ klube grojančios grupės narius vaidina profesionalūs muzikantai. Ekrane išvysime gitaros virtuozą Aurelijų Globį, Valstybinio simfoninio orkestro pirmąjį smuiką Zbignevą Levickį ir kitus.

 

„Kai apkabinsiu tave“ – tikrais  įvykiais paremtas filmas, apie lietuvių tėvo ir dukros, išskirtų per Antrąjį pasaulinį karą, bandymą susitikti po daugelio metų Šaltojo karo suskaldytame Berlyne.

Komentarai