Knygų mugėje ketvirtadienį – režisierių Romo Lileikio ir Juozo Javaičio filmų peržiūros

lfc.lt
2011 vasario 17 d.

Vilniuje prasideda vienas svarbiausių sostinės kultūrinių renginių - Knygų mugė. Šįmet mugės lankytojų laukia naujovė - Knygų kino salė. Joje bus rodomi filmai apie iškilius kultūros veikėjus, literatūros kūrinių ekranizacijos. Knygų kino salės programoje yra ir keli lietuvių autorių kūriniai.

 

Šiandien, pirmąją Knygų mugės dieną 13 – 15 val. mugėje bus rodomas režisieriaus Romo Lileikio filmas „Dangaus šešėlis“ (2008). Šis režisieriaus kūrinys buvo apdovanotas Lietuvos kinematografininkų sąjungos premija už geriausią metų dokumentinį filmą, „Sidabrine gerve“ – taip pat už geriausią dokumentiką.

 

Filmas kalba apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį. Lietuvos kultūra jau daugiau nei 100 metų pažymėta MKČ ženklu. Kompozitorius, dailininkas, genijus, beprotis, žmogus, stovėjęs prie tautinės valstybės ištakų – padovanojo Lietuvai naują erdvę, kontekstą, naują savivoką. Filme didįjį menininką prisimins jo namų ir genties palikuonys, išblaškyti po visą platųjį pasaulį – Dana Zakienė, Rokas Zubovas, Vytenis Čiurlionis, Juris Čiurlionis ir kiti, gyvenantys Plungėje ir Čikagoje, Kaune, Pavilnyje, Klivlende, Vilniuje. Žmonės, kurie jį pažino ir kurie nespėjo, bet gimė, augo ir seno jausdami MKČ erdvės atspindžius.

 

Filmą pristatys Rokas Zubovas.

 

Taip pat šiandien 15 val. 30 min. knygų mugėje prasidės režisieriaus Juozo Javaičio filmo  „Czesławo Miłoszo sugrįžimas“ peržiūra.

 

Šiame filme užfiksuotos jaudinančios akimirkos, kai poetas, rašytojas, Nobelio premijos laureatas Czesławas Miłoszas po 52 metų pertraukos sugrįžta į Lietuvą, vaikštinėja po gimtuosius Šateinius, lankosi Kaune ir Vilniuje.

 

Filmą pristatys Juozas Javaitis ir scenarijaus autorė Valentina Paukštelytė.

 

Nuotraukoje - filmo "Dangaus šešėlis" kadras.

Komentarai