"Anarchija Žirmūnuose" skinasi kelią į Europos rinkas

"Tremoros" inf.
2011 vasario 22 d.

Prieštaringai Lietuvoje įvertintas debiutinis režisieriaus Sauliaus Drungos filmas „Anarchija Žirmūnuose“ prasiskynė kelią į svarbiausias Europos kino rinkas. Jau netrukus ši ironiška drama bus pristatyta Italijos, Vokietijos, Austrijos ir vokiškai kalbančios Šveicarijos dalies žiūrovams.

 

„Lietuviški filmai nelengvai skinasi kelią tarptautinėse rinkose, todėl jau dabar sudaryti susitarimai dėl „Anarchijos Žirmūnuose“ platinimo užsienyje yra didelis įvertinimas debiutuojančiam režisieriui bei visai kūrybinei komandai. Džiugu, kad šis prieštaringas emocijas keliantis ir nestandartinis filmas intriguos ir Europos žiūrovą. Tikimės, kad tai tik pradžia ir jis pasklis dar plačiau, nes šiuo metu vyksta derybos su dar kelių didžiųjų kino rinkų atstovais“ – teigia Ieva Norvilienė, filmo „Anarchija Žirmūnuose“ prodiuserė.

 

Pirmieji susitarimai dėl filmo „Anarchija Žirmūnuose“ platinimo Europos šalyse buvo pasirašyti Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, Europos filmų mugės metu.

 

Tuo, kad filmas pasiektų kuo didesnį tarptautinį žiūrovų ratą ir toliau rūpinsis Paryžiuje įsikūrusi filmų pardavimų ir koprodukcijos kompanija „Reel Suspects“, kurios specializacija – įvairaus žanro europietiški nekomerciniai filmai.

 

Pasak filmo režisieriaus ir scenarijaus autoriaus Sauliaus Drungos, „Anarchija Žirmūnuose“ yra nepatogaus kino pavyzdys – istorija apie sujauktą dabartinę lietuvišką realybę, bandančią atrasti, kas yra „gera“ ir „bloga“. O į save pažvelgti iš šalies labai dažnai būna nemalonu ir netgi erzina.

 

Už šio filmo scenarijų autorius Saulius Drunga buvo apdovanotas „MEDIA New Talent“ prizu Kanų kino festivalyje.

 

Artimiausiu metu Lietuvos žiūrovai filmą „Anarchija Žirmūnuose“ didžiuosiuose šalies kino ekranuose turės galimybę išvysti Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ metu. Jis vyks sostinėje kovo 17-31 dienomis.

 

Filmo „Anarchija Žirmūnuose“ gamybą parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas ir ES paramos audiovizualiniam sektoriui programa MEDIA. Filmą prodiusavo nepriklausoma Lietuvos kino kompanija „Tremora“ kartu su Vengrijos kino kompanija „Katapult Film“.

Komentarai