Lietuviški trumpametražiai filmai keliauja po tarptautinius festivalius

"Artbox" inf.
2011 vasario 25 d.

Sėkmingai 2010 m. Lietuvos auditorijai prisistatyti trumpametražiai filmai „Jau puiku tik dar šiek tiek“ (rež. Lina Lužytė, 2009), „Aš tave žinau“ (rež. Dovilė Šarutytė, 2009) ir „Tėve mūsų“ (rež. Marius Ivaškevičius, 2010) kelionę tęsia tarptautiniuose festivaliuose.   

 

Pasak šių filmų prodiuserių K. Drazdausko ir A. Valčiukaitės, toks dėmesys lietuviškiems filmams yra neatsitiktinis, nes jie išsiskiria aukšta menine bei technine kokybe, o šių filmų problematika yra itin aktuali ir įdomi užsienio žiūrovui. „Turime didžiuotis lietuviškų filmų sėkme ir suprasti tai, kad į kino festivalius suplaukia tūkstančiai filmų iš įvairiausių šalių, todėl būti atrinktam į festivalį – didžiulė garbė“, – teigia A. Valčiukaitė.  

 

Vienas šių filmų – jaunos režisierės Linos Lužytės darbas „Jau puiku tik dar šiek tiek“ – buvo ne tik atrinktas į gerai žinomus festivalius, tokius kaip „Trieste Film Festival“ Italijoje, „Tampere Film Festival“ Suomijoje, tarptautinis Zagrebo kino festivalis Kroatijoje, bet ir apdovanotas pagrindiniais žiuri prizais festivaliuose „Start“ Azerbaidžano mieste Baku, „Charity Film Festival“ Monake, „Young Cinema Art 2010“ Plocke bei Vokietijoje Landau mieste vykusiame festivalyje. Pastarajame L. Lužytė laimėjo geriausio užsienio filmo apdovanojimą. Šis filmas pasakoja apie ką tik atgavusią nepriklausomybę Lietuvą, ir jos netiesioginę ambasadorę – gamyklos darbuotoją Danguolę, kuriai nusišypso laimė nusifotografuoti Amerikos žurnalo viršeliui.

 

Lietuviška „Sidabrine gerve 2010“ už geriausią trumpametražį filmą apdovanotas Dovilės Šarutytės filmas „Aš tave žinau“ pasakoja apie paauglę mergaitę, ieškančią savojo „aš“. Šis filmas taip pat susilaukė dėmesio žymiuose Europos šalių festivaliuose: „International Short Film Festival Dresden“ ir „Nordische Filmtage Luebeck“ Vokietijoje, „Torun Short Film Festival“ Lenkijoje, „Uppsala International Short Film Festival“ Švedijoje ir buvo apdovanotas pagrindiniu festivalio prizu 5-jame studentiškų filmų festivalyje „Young Cinema Art 2010“ Lenkijoje.

 

Tuo tarpu Lietuvoje žinomo scenaristo ir režisieriaus Mariaus Ivaškevičiaus įtempto siužeto filmas „Tėve mūsų“, sukurtas remiantis tikra istorija apie tėvą, kuris 24 metus laikė savo dukrą įkalinęs rūsyje, tik neseniai pradėjo savo turnė po įvairius festivalius ir jau buvo pakviestas dalyvauti Europos filmų festivalyje Lilyje, Prancūzijoje ir Vokietijos festivalyje „Regensburger Kurzfilmwoche“.

 

Lietuviškų trumpametražių filmų DVD „Jau puiku tik dar šiek tiek“ bei „Tėve mūsų“ bus galima įsigyti jau šį pavasarį, o filmo „Aš tave žinau“ DVD planuojamas išleisti šių metų rudenį.

 

Nuotraukose - filmų "Jau puiku, tik dar šiek tiek...", "Aš tave žinau", "Tėve mūsų" kadrai.

Komentarai