16-ojo Vilniaus tarptautinio kino festivalio “Kino pavasaris” nugalėtojai

KP inf.
2011 kovo 31 d.

Iškilmingos uždarymo ceremonijos metu paaiškėjo 16-ojo festivalio nugalėtojai.

Konkursinės programos „Nauja Europa-nauji vardai“ žiuri, vadovaujama režisieriaus iš Makedonijos Milcho Manchevskij, nusprendė, kad geriausias festivalio filmas yra rumunų režisieriaus Bogdan George Apetri filmas „Laisvėje“ (Periferic/Outbound). Atsiimti prizo į Vilnių atvyko viena iš filmo prodiuserių Mihaela Popescu.

Specialusis prizas skirtas turkiško filmo „Dauguma“ (Cogunluk/Majority) pagrindiniam aktoriui Bartu Kucukcaglayan. Antrasis specialusis prizas skirtas slovakų filmo „Namas“ (Dom/The House) aktorių kolektyvui. Šį prizą atsiėmė filmo režisierė Zuzana Liova.

Nepriklausomų kino teatrų asociacijos CICAE žiuri išrinko savo filmą-nugalėtoją. Šios asociacijos vertinimo kriterijai paprastai būna ne tik meninė filmo vertė, bet ir galimybė šį filmą rodyti kino teatruose visoje Europoje. Toks filmas šiemet yra Bosnijos ir Hercegovinos juosta „Pakeliui“ (Na putu/On the path), kurios režisierė – Jasmila Zbanič. Apdovanojimą atsiėmė filme vaidinusi kroatų aktorė Zrinka Cvitesic.

Žiūroviškiausio filmo titulas šiais metais atitenka filmui „Moteris, kuri dainuoja“ (Incendies). Į šį kanadiečių režisieriaus Denis Villeneuve filmą apie Libane šeimos paslapčių ieškančius brolį ir sesę, bilietai buvo išpirkti greičiausiai ir jis žiūroviškiausio filmo balsavime kitus konkurentus paliko gerokai už nugaros.

Šiemet pirmą kartą renkamas žiūroviškiausias lietuviškas filmas – juo tapo jauno režisieriaus Jono Trukano juosta „Knygnešys“.

Kino kritikės Lina Kaminskaitė – Jančorienė, Laima Kreivytė bei Renata Šukaitytė rinko geriausią lietuvišką debiutą – šiemet juo tapo Manto Kvedaravičiaus filmas „Barzakh“.

                              Nuotraukoje - "Barzakh" kadras.

 

Komentarai