Šarūno Barto kino portretai

"Skalvijos" kino centro inf.
2011 balandžio 5 d.

Šių metų kino festivalio „Kino pavasaris“ programoje buvo pristatyta dabar pasaulyje žinomiausio lietuvių kino režisieriaus Šarūno Barto retrospektyva. „Skalvijos“ kino centre šio kūrėjo filmai sulaukė didelio žiūrovų dėmesio. Nuo balandžio 1 d. naujausias Šarūno Barto filmas „Eurazijos aborigenas“ įtrauktas į „Skalvijos“ repertuarą.

 

Pastarasis filmas nustebino Š. Barto kūrybos žinovus. Režisierius pasirinko kriminalinės dramos žanrą, kuris pareikalauja kiek kitų, Š. Barto filmams nebūdingų  stilistinių sprendimų. Filme „Eurazijos aborigenas“ kriminalistą Geną, kuris nori pradėti naują gyvenimą, sukūrė pats režisierius.

 

2010 m. Lietuvos kino ir televizijos apdovanojimuose filmas „Eurazijos aborigenas“ buvo išrinktas geriausiu, „Sidabrinė gervė“ Š. Bartui buvo įteikta ir už režisūrą, o Klaudijai Koršunovai už geriausią moters vaidmenį. Tais pačiais metais Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“ filmas pripažintas geriausiu Baltijos šalių filmu.

 

Išskirtine Š. Barto kūryba, o ir pačiu režisieriumi prieš dešimtmetį susidomėjo prancūzas Guillaume‘as Coudray. Jis atvyko į Vilnių ir pradėjo dibti kartu su Š. Bartu. „Aš gyvenau Š. Barto studijoje, kuri įsikūrusi mediniame name viduryje miško. Po truputį įsitraukiau į sunkiai nupasakojamą kūrybinį procesą“, – pasakoja dokumentinio filmo „Šarūnas Bartas, vienas lauke – karys“ režisierius G. Coudray. Gana atvirame, neidelizuojančiame Š. Barto kaip kino kūrėjo, žmogaus portrete ir atskleidžiamas kūrybinis unikalumas. Filmas „Šarūnas Bartas, vienas lauke – karys“ „Skalvijos“ kino centre pradedamas rodyti nuo balandžio 9 d.

Komentarai