Dokumentinio filmo „Mocarto obuoliai“ apie dirigentą Saulių Sondeckį premjera – Vilniaus rotušėje

Rengėjų inf.
2011 balandžio 11 d.

Kino operatorius ir režisierius Aloyzas Jančoras baigė kurti dokumentinį filmą „Mocarto obuoliai“, kuriame pasakojama apie vieną garsiausių Lietuvos dirigentų, iškiliausią orkestrų ugdytoją profesorių Saulių Sondeckį, jo gyvenimą ir likimo smūgius.

„Šis filmas – ne tik garsaus menininko portretas, tai – kūrinys apie žmogaus misiją. Kurdamas žmogus yra stiprus, jam negali sukliudyti brutalūs, merkantiliniai veiksmai, nes gėris yra stipresnis. Jeigu žmogui misija yra viso jo gyvenimo prasmė ir tikslas, niekas jos nesutrukdys įgyvendinti“, – sako kino režisierius A. Jančoras.

Pasakodamas apie S. Sondeckio kūrybos kelią, kino kūrėjas žiūrovui primena, kad visais laikais didelės asmenybės susidurdavo su menkesnių žmonių pavydu, intrigomis, siekimu pažeminti.

Filmo „Mocarto obuoliai“ herojus sako nenujautęs, kad apie jį bus kuriamas filmas. „Režisierius savo iniciatyva pradėjo filmuoti mane dirbantį su mokinių orkestru, švenčiantį kūrybinės veiklos 50-metį Maskvoje, – teigia Maestro. – Dabar, kai filmas jau sukurtas, džiaugiuosi, kad man kaip menininkui parodytas dėmesys. Šis kino dokumentas nėra vien mano kūrybinio kelio apžvalga, tai – meno kūrinys, turintis gilią filosofinę potekstę.“

Vyresniosios kartos režisieriaus ir operatoriaus A. Jančoro kūryba – 9 vaidybiniai, per 40 dokumentinių filmų. Pastaruoju metu režisierius gilinasi į žmonių kuriamas vertybes ir reiškinių prasmę. Tai atsiskleidžia dokumentiniuose filmuose „Ištraukos iš dienoraščio“ (apie aktorių Laimoną Noreiką), „Akligatvis“ (apie Lietuvos karių misijos Afganistane prasmę ir beprasmybę) ir kt.

Filmas „Mocarto obuoliai“ bus pristatytas balandžio 11 d. (pirmadienį), 18 val. Vilniaus rotušėje.

Premjeroje dalyvaus šio filmo herojus dirigentas Saulius Sondeckis, režisierius ir operatorius Aloyzas Jančoras, kiti filmo kūrėjai. Į premjerą pakviesti profesoriaus draugai, bendražygiai, mokiniai.

 

Komentarai