Toks gyvenimas: „Šanxai Banzai“ ir „Čeburekų pardavėjai“

"Skalvijos" inf.
2011 balandžio 16 d.

Du jauni lietuvių dokumentikos režisieriai – Jūratė Samulionytė ir Tomas Bručas savo filmams rado įdomias socialines temas. Jiems abiems pavyko pastebėtas problemas pristatyti grakščiai ir ne paviršutiniškai.

 

„Šanxai Banzai“ – tai ironiškas režisierės Jūratės Samulionytės darbas apie paradoksalų unikalios daugiatautės kaimo bendruomenės egzistavimą Vilniaus centre. Filmas pasakoja apie Šnipiškių mikrorajono, dar vadinamo Šanchajumi gyventojus, kurie gyvena praeities laiku. „Šanchajų“ keičia prestižinis dangoraižių rajonas, o kokia ateitis laukia „Šanchajaus“ gyventojų, niekas nežino.

 

„Šį rajoną stebėjau jau kokį penketą metų. Jis mane be galo žavėjo savo unikalia medine architektūra, žmonėmis, jų bendruomene. Taip pat knietėjo išsiaiškinti, kodėl jis vadinamas Šanchajumi. Apsispręsti filmuoti padėjo kiekvienų metų spartūs architektūros pasikeitimai šiame paradoksaliame mikrorajone, baimė, kad jis gali tuoj išnykti.“ – teigia filmo režisierė Jūratė Samulionytė.

 

Po sėkmingų pasirodymų nacionaliniuose ir tarptautiniuose kino festivaliuose filmas kartu su T. Bručo „Čeburekų pardavėjais“ bus rodomas „Skalvijos“ kino centre balanžio 22 d. 17.30, 27 d. – 19.50, 28 d. – 17.30.

 

Apie alkanų Palangos pliažo poilsiautojų džiaugsmą bei didžiausią kurorto maisto ir veterinarijos tarnybos galvos skausmą – prekiautojus čeburekais – kalba dokumentinis filmas „Čeburekų pardavėjai“, kurio premjera įvyko festivalyje „Kino pavasaris“.

 

„Karšti čeburekai, šaltus alus“ – šis bene garsiausias nelegalaus smulkiojo verslo šūkis jau daugiau nei dvi dešimtis vasarų lydi atostogas Lietuvos pajūryje. Kartu su juo gyvuoja ir čeburekų pardavėjai – nepailstantys poilsiautojų maitintojai, poilsio drumstėjai, higienos specialistų šiurpintojai. Tačiau kas iš tikrųjų yra tie jaunuoliai, pliaže prekiaujantys čeburekais? Kiek čeburekų reikia pirkti, norint kačiuką surinkti? Ir kiek čeburekų reikia atnešti policininkui į viešbutį, kad jis tavęs kitąkart nebesivytų kopomis?

 

„Šių klausimų klausdavo manęs paties, kuomet pats dar paskutinius metus besimokydamas mokykloje su draugais nusprendžiau vasarą važiuoti į Palangą prekiauti čeburekais. Tuos pačius klausimus po beveik dešimties metų grįžęs atgal į Palangą uždaviau savo buvusiems bendradarbiams – istorijos herojams – niekada prie čeburekų verslo nebegrįžusiems ir iki šiol ten likusiems“ – pasakoja filmo režisierius Tomas Bručas.  

 

Pirmąjame seanse - balandžio 22 d. 17.30 šiuos filmus pristatys patys jų kūrėjai.

 

Filmų "Šanxai Banzai" ir "Čeburekų pardavėjai" kadrai.

Komentarai