Ar kuriantis kalinys tampa ypatingu?

"Skalvijos" inf.
2011 gegužės 10 d.

Žinomas šiuolaikinio meno kūrėjas, provokatorius Evaldas Jansas jau keletą metų fiksuoja realybę, kuri jo filmuose tampa savotišku antropologiniu tyrimu. Filmų herojais ir pašnekovais autorius dažnai pasirenka žmones iš gatvės, barų, kitų mišrių sambūrio vietų. Kaip sako E. Jansas, jo estatinė nuostata, kai vidiniai išgyvenimai ir jausmai yra reakcija į socialines problemas, moralinį būvį, kultūros procesus, archetipus ir simbolius.

 

Naujausias šio kūrėjo dokumentinis filmas „Laisvė kurti“ netrukus bus rodomas „Skalvijos“ kino centre. Filmo herojais šįkart tapo įkalinimo įstaigose kuriantys kaliniai. Režisierius klauso kalinių istorijų, kuriose susipina gyvenimo klaidų, bausmės ir kūrybos kaip savotiškos laisvės formos leitmotyvai. E. Jansas kalinių gyvenimą parodo iš vidaus, perkelia žiūrovą į tokį socialinį dugną, apie kurį paprastai nieko nesinori žinoti.

 

Anot Rūtos Oginskaitės, „Realybė yra tikrasis kalėjimas. Nekuriantis žmogus – realybės kalinys. Kuriantis išsiveržia iš uždaros erdvės – ar ji vadintųsi laisve, ar pataisos namais.“(www.lfc.lt)

 

Gegužės 13 d. 19 val. filmą „Laisvė kurti“ pristatys pats autorius. Seansai vyks gegužės 15 d. 16 val., 17 d. 16.40.

Komentarai