„Skalvijoje“ pristatoma pirmoji neverstinė pasaulio kino istorija

"Vaizdų kultūros studijos" inf.
2011 gegužės 23 d.

Pirmadienį, gegužės 23 d., viešoji įstaiga „Vaizdų kultūros studija“, išleidusi pirmąją originalią pasaulio kino istoriją, kviečia kinomanus į jos pristatymą „Skalvijos“ kino centre. Knygą „Trumpa kino istorija: nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“ pristatys ir į dalyvių klausimus atsakys ją parengusios šalies kino kritikės Auksė Kanceravičiūtė, Neringa Kažukauskaitė, Izolda Keidošiūtė, Živilė Pipinytė.

Knygoje apžvelgiamos kino ištakos, ankstyvieji jo laimėjimai ir atradimai, skaitytojai supažindinami su svarbiausiais kino kūrėjais ir aktoriais. Leidinyje taip pat pristatomi pirmieji kino žanrai ir nacionalinės kinematografijos, tapusios šiuolaikinio kino pamatais, Holivudas ir jo sukurta žvaigždžių sistema.

„Lietuvoje rengiama nemažai įvairių kino festivalių, renginių, į kuriuos įtraukiamos retrospektyvos. Jei jas žiūri be konteksto, be supratimo apie filmų reikšmę kino vystymuisi ir atradimams, kartais kyla klausimas „Ir kas iš to?“. Tačiau, kai pasiskaitai, sužinai filmo kontekstą, visai kitaip jį žiūri, susidėlioja kiti prioritetai, ateina supratimas. Juk šiuolaikinis kinas atkartoja tai, kas atrasta senais laikais. Labai tikiuosi, kad ši knyga padės kino mėgėjams susiorientuoti vaizdų kultūroje“, - kalbėjo kino kritikė A. Kanceravičiūtė.

Pasak A. Kanceravičiūtės, knygoje informacija pateikiama glaustai ir žaismingai, todėl ją skaityti turėtų būti įdomu įvairaus amžiaus skaitytojui, norinčiam rimčiau susipažinti su kino istorija. 

„Trumpa kino istorija: nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“ yra suskirstyta į dvylika pagrindinių temų, apimančių kino istorijos laikotarpį nuo XIX a. pabaigos iki 1945-ųjų. Jos skaitytojai supažindinami tiek su istoriniu, politiniu kino atsiradimo ir vystymosi kontekstu, tiek su jam įtakos turėjusia technologine pažanga.

Daug dėmesio leidinyje skiriama stiprioms kino asmenybėms – kino kūrimo taisykles nustačiusiems režisieriams, aktoriams, sukūrusiems pirmuosius Tarzano, femme fatale, kino meilužio vaidmenis, prodiuseriams, greitai perpratusiems svarbiausius kino sklaidos ir pristatymo principus, sugalvojusius pirmuosius triukus žiūrovams pritraukti.

Knygos pristatymo renginyje skaitytojai galės ne tik pabendrauti su ją parengusiomis kino kritikėmis ir leidyklos kaina įsigyti knygą, bet ir nemokamai pasižiūrėti filmą iš knygoje aptariamo istorinio laikotarpio. Renginys „Skalvijos“ kino centre prasidės 18.30 val.

„Trumpa kino istoriją: nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“ „Vaizdų kultūros studija“ išleido remiant šalies Kultūros rėmimo fondui. Vėliau įstaiga planuoja išleisti ir II-ąją kino istorijos dalį, kuri apims laikotarpį nuo Antrojo pasaulinio karo iki šių dienų.

Komentarai