Liepos pradžioje kino studentai ir jauni profesionalai ners į ieškojimų jūrą “Vasaros MEDIA studijoje”

"Vasaros MEDIA studijos" inf.
2011 birželio 30 d.

Šiais metais jau tryliktą kartą Juodkrantėje susiburs tarptautinė kino studentų bei profesionalų komanda ir dviems savaitėms pasiners į kinematografinių ieškojimų ir atradimų kupiną „Vasaros MEDIA studiją“. Nuo 1995m. Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos Mokomosios kino ir TV studijos organizuojamas edukacinis projektas yra  Europos Komisijos MEDIA Training programos dalis. Jo tikslas yra skatinti tarptautinį kino kūrėjų bendradarbiavimą, tobulinti jaunųjų kūrėjų įgūdžius ir siekti kuo kūrybiškesnių idėjų įgyvendinimų.

 

Kinas kitų kūrybinių barų kontekste išsiskiria komandinio darbo būtinybe. „Vasaros MEDIA studija“, skatindama sklandų komandinį darbą, kiekvienais metais akcentuoja vis kito kino elemento svarbą: garso, vaizdo, dialogo ar pan. Tarptautinės jaunųjų kino kūrėjų grupės projekto pradžioje klauso autoritetingų užsienio ir Lietuvos kino profesionalų paskaitas apibrėžta tema, o vėliau jų laukia praktinė dalis – trumpametražių filmų kūrimo dirbtuvės.

 

„Vasaros MEDIA studijos 2011“ tema - „Montažas – trečiasis filmo gimimas“. Šiais metais iš 13 Europos valstybių suburtos kino studentų komandos gilinsis į montažo specifiką dokumentiniame kine.   Seminarų ir dirbtuvių tikslas yra atskleisti montažo teikiamas galimybes kino pasakojime, bus siekiama kuo kūrybingiau ir tikslingiau naudoti įvairias technikas. Dokumentinio kino kūrimo patirtimi dalinsis ir kūrybiniame procese studentams patars 8 dėstytojai iš Lietuvos, Danijos, Bulgarijos, Švedijos, Suomijos bei Kanados. Kiekvieną iš 10 komandų sudarys režisierius, operatorius, garso režisierius, montažo autorius ir prodiuseris. Dirbtuvių tikslas yra naudoti montažą dar prieš sėdant prie montažinio stalo, atskleisti, kodėl jis yra labai svarbus filmavimo aikštelėje bei rašant scenarijų.

 

Seminarų metu dėstytojai pristatys skirtingus dokumentinio kino pavyzdžius,  gilinsis kokiu atveju viena ar kita montažo technika tikslingiau atskleidžia vaizduojamąjį objektą, apžvelgs, kaip dokumentinis kinas keitėsi nuo Johno Griersono laikų iki šių dienų. Dokumentinio kino režisierius ir prodiuseris, profesiorius PeÅ Holmquistas iš Švedijos, praves seminarą apie tai, kaip iš asmeniško dokumentinio pasakojimo išsivystė masinis šio žanro stiliu, o greta jo kito alternatyvi eseistinė dokumentika, artima Lietuvos dokumentinio kino kūrėjams. Kanadietis montažo profesionalas Rafi Spivak dalinsis savo patirtimi dirbant kine ir televizijoje, atskleis skirtingų montažo etapų svarbą, taip pat aptars meninį montažo indėlį dokumentinio kino kūrime. Suomis Heikki Ahola apžvelgs didžiausius sunkumus su kuriais gali susidurti pradedantieji kino montuotojai. Dokumentinio kino filosofiškumo aspektą atskleis LMTA dėstytojas, nepriklausomas montažo autorius, prodiuseris ir aktorius Stasys Baltakis, o jaunasis kino kūrėjas Ričardas Matačius įrodinės, kad montažo autorius yra ne režisieriaus valdoma marionetė, o ypatingai svarbi figūra kino kūrime. Autoritetingi kino profesoriai ir dokumentinio kino kūrėjai iš Danijos Nanna Frank Moller ir Tue Steenas Mulleris savo paskaitose atskleis kaip skirtingas montažas keičia dokumentinį pasakojimą. Profesorė iš Bulgarijos Rossitza Ilieva, gilinsis į dokumentikos žanro specifiką ir jo kūrimo etapus.

 

Teorines žinias studentai panaudos praktinėje dalyje. Idėjų šaltiniu jauniesiems kino kūrėjams taps visas pajūrio regionas ir jo žmonės, įvairios kultūrinės bei socialinės patirtys. Dokumentikos žanras  apriboja ir kelia iššūkius kūrėjams dėl apibrėžto kūrybos principo – nenusižengti tikrovės ir realybės dėsniui. Kitą vertus,  jo atveriami ieškojimų ir pažinimo keliai leis ne tik iš užsienio atvykusiems dalyviams bet ir vietiniams studentams kitu kampu pažvelgti į savo kraštą. Jau tradicija tapęs dokumentinio filmo apie „Vasaros MEDIA studiją“ kūrimas papildys projekto filmografiją. Dienoraščio forma kuriamas „Making-off'as“ bus ne tik gražus prisiminimas jos dalyviams, bet ir kūrybinis iššūkis atsakingiau pažvelgti į savo darbą, motyvuotai apginti savo idėjas.

 

Kaip ir kiekvienais metais po intensyvaus darbo, visų dalyvių laukia pabaigos iškilmės, įvyks geriausių darbų apdovanojimai, jų kūrėjai bus apdovanoti skulptoriaus A. Kuzmos sukurtomis „Žuvimis“.

 

Rudenį Vilniuje, kino teatre „Pasaka” žiūrovai turės galimybę susipažinti su jaunųjų kino kūrėjų darbo rezultatais.

Komentarai