Pirmoji meilės kinui savaitė „Kine po žvaigždėmis“

"Pasakos" inf.
2011 liepos 4 d.

Praėjusį ketvirtadienį atvėręs vartus pirmiesiems žiūrovams, vasaros kino teatras „Kinas po žvaigždėmis“ visą šią savaitę rodys filmus apie meilę. Apie šį jausmą savo filmais kalbės ir du kino pasaulio grandai – Pedro Almodóvar ir Woody Allen.

„Šios savaitės filmai iki Lietuvos keliavo tūkstančius kilometrų ir bus parodyti tik po vieną sykį. Pamatyti legendinį Woody Alleno „Manhataną iš kino juostos, kurią gavome specialiai „Kinui po žvaigždėmis“ – kiekvieno kino mėgėjo garbės reikalas“, – teigia projekto programos sudarytoja Andrė Jarutytė. 

Savaitę atidaro Ispanijos kino virtuozo, režisieriaus Pedro Almodóvar komedija „Surišk mane! Išėjęs psichiatrinės ligoninės Rikis trokšta surasti savo seną aistrą –filmų suaugusiems aktorę Mariną, su ja sukurti šeimą ir pradėti normalų gyvenimą. Surastą ir pagrobtą Mariną tenka surišti, kad neva geriau Rikį pažinusi, taip pat jį įsimylėtų ir svajotų apie bendrą ateitį. „Surišk mane!  – ne tik krūvą apdovanojimų gavęs, bet kontroversiškų vertinimų įvairiose šalyse sulaukęs filmas, kuriuo režisierius pradėjo ilgametį bendradarbiavimą su aktore Victoria Abril.

Filmas buvo nesuprastas Vokietijoje, o puritoniškoje Amerikoje iš pradžių jam buvo suteiktas X reitingas, reiškiantis pornografinį turinį. Režisierius buvo puolamas įvairių feministinių ir dėl moterų teisių kovojančių grupių.

P.Almodóvar atmetė visus kaltinimus: Surišk mane! yra tikra meilės istorija arba tiksliau, istorija apie tai, kaip kažkas stengiasi sukurti meilės istoriją. Tokiu pat būdu, kuris naudojamas, pavyzdžiui, siekiant aukštojo mokslo – reikia pastangų, valios ir atkaklumo…. kai tu nieko neturi, kaip mano pagrindinis herojus, turi dėl visko, taip pat ir dėl meilės, stengtis ypač stipriai“.

Trečiadienį Kinas po žvaigždėmis  kviečia pažiūrėti tikrą ir nesuvaidintą istoriją apie nuoširdžią meilę muzikai. Benda Bilili! – grupė gatvės muzikantų iš Kinšasos, Kongo. Gyvenantys šalia vietinio zoologijos sodo, ten ir repetuojantys, grojantys savadarbiais instrumentais, neįgalūs muzikantai dėl savo aistros tapo pasaulinėmis įžymybėmis. Meilė muzikai padeda jiems išgyventi. Ši prancūzų režisierių Renaud Barret ir Florent de la Tullaye muzikinė dokumentinė komedija prancūzų kino festivalio „Žiemos ekranai“ publikos pripažinta geriausiu filmu.

Ketvirtadienį painūs meilės ryšiai narpliojami amerikiečių režisieriaus Woody Allen komedijoje Manhatanas. Juodai baltai nufilmuotas ir jau klasika tapęs filmas yra laikomas vienu reikšmingiausių Amerikos kino kūrinių. Kone ikoniniais laikomi filmo kadrai yra tapę Manhatano simboliu ir įkvėpė muzikos kūrėjus ar fotomenininkus. Pagrindinį vaidmenį filme atlieka pats režisierius kartu su aktorėmis Meryl Streep ir Diane Keaton. Įdomus faktas, jog baigęs filmą, W.Allen buvo toks juo nepatenkintas, kad net prašė kino kompanijos jo neišleisti. Niekas niekada nesužinojo, kodėl.

Penktadienio programoje „Pasimatymas kine“ – režisieriaus Pascal Chaumeil  romantinė komedija „Širdžių ėdikas“. Gražuolis Aleksas dirba porų ardytoju ir yra tikras savo srities profesionalas. Racionalioji Džiuljeta ruošiasi vestuvėms, bet neatsikrato abejonių, ar elgiasi teisingai. Nors filmo pabaigą ir galima nuspėti, tobulam romantiškam pasimatymui jis tinka idealiai. Be žaižaruojančios pagrindinių aktorių Romain Duris ir Vanessa Paradis vaidybos, žiūrovai po seanso prisimins ir filmo garso takelį. Jame įsimintinai skamba legendinis filmo „Purvini šokiai“ kūrinys „I’ve Had The Time of My Life“.

Šeštadienį Kinas po žvaigždėmis rodo kino teatro Pasaka žiūrovų įvertintą danų režisierės Pernille Fischer Christensen dramą Šeima“. Filmas pasakoja apie sunkų pasirinkimo kelią tarp meilės, pareigos šeimai ir asmeninės laimės. Apie skirtumą tarp meilės tėvui ir meilės vyrui. Filmas dalyvavo tarptautiniame Berlyno kino festivalyje ir buvo įvertintas kritikų organizacijos FIPRESCI prizu.

„Kinas po žvaigždėmis“ žiūrovų šiemet lauks Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) kiemelyje (Vokiečių g. 2), seansai bus rodomi  nuo 22.30 val. liepą ir nuo 22.00 val. rugpjūtį. Bilieto kaina – 7 lt. Bilietus galima įsigyti kiemelyje prieš renginį arba internetu www.tiketa.lt

Nuotraukoje - Woody Allenas "Manhetene".

Komentarai