„Anarchija Žirmūnuose“ sukėlė sumaištį „Baltijos debiutų“ festivalyje

"Tremoros" inf.
2011 rugpjūčio 4 d.
Prieštaringas Sauliaus Drungos filmas „Anarchija Žirmūnuose“ sukėlė sumaištį tarptautiniame kino festivalyje „Baltijos debiutai“, jau aštuntus metus vienijančiame perspektyvius regiono kino kūrėjus. Jame paskutinį liepos savaitgalį lietuvių režisieriaus darbui įteiktas specialus festivalio prizas. Toks apdovanojimas pirmą kartą festivalio istorijoje įsteigtas po to, kai jo žiuri nariai pasiskirstė į priešingas stovyklas dėl galimų nugalėtojų.

Visur, kur parodomas filmas, jis sukelia skandalingas reakcijas: vieni piktinasi, kiti – giria. Būtent to ir siekiau – kad juosta žiūrovą supurtytų iš vidaus ir priverstų susimąstyti, kokioje sujauktoje realybėje gyvename. Natūralu, kad tokia akistata nėra lengva, todėl dažnas, sąmoningai ar ne, jos stengiasi išvengti. Tačiau svarbiausia tai, kad, nepaisant nieko, filmas ir toliau sėkmingai skinasi kelią už Lietuvos ribų“, – teigė filmo „Anarchija Žirmūnuose“ scenarijaus autorius ir režisierius Saulius Drunga.

S. Drunga pasakojo, kad aistrų netrūko ir tarp festivalio žiūrovų – po filmo peržiūros tarp jų užvirė itin arši diskusija: ar „Anarchija Žirmūnuose“ atspindi tik Lietuvos, ar ir viso regiono gyvenimo realybę. Galiausiai ji virto net nedideliu apsistumdymu tarp įsikarščiavusių skirtingas nuomones ginančių kino mėgėjų.

Specialus „Baltijos debiutų“ apdovanojimas filmui „Anarchija Žirmūnuose“ yra jau antrasis prizas vos per mėnesio laikotarpį. Šių metų liepos 2 d. juosta jau pelnė pagrindinį tarptautinio Maskvos kino festivalio konkursinės programos „Perspektyvos“ („Perspectives“) prizą.

Tarptautinis kino festivalis „Baltijos debiutai“ kiekvienais metais organizuojamas Rusijos Kaliningrado srityje ir yra skirtas perspektyviems Baltijos jūros regiono kūrėjams. Šiemet pagrindinį festivalio prizą pelnė norvegų režisieriaus Stian Kristiansen kino juosta „Gyvenimas vienatvėje“ („I travel alone“), o jo žiuri komisijai vadovavo žinomas Rusijos kino režisierius Bahtier Hudoynazarov. „Baltijos debiutai“ sutraukė 20 tūkst. žiūrovų.

Ironiška drama „Anarchija Žirmūnuose“ – istorija apie sujauktą dabartinę lietuvišką realybę, bandančią atrasti, kas yra „gera“ ir „bloga“. Už šio filmo scenarijų autorius Saulius Drunga buvo apdovanotas „MEDIA New Talent“ prizu Kanų kino festivalyje.

Filmo „Anarchija Žirmūnuose“ gamybą parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas ir ES paramos audiovizualiniam sektoriui programa MEDIA. Filmą prodiusavo nepriklausoma Lietuvos kino gamybos kompanija „Tremora“ kartu su Vengrijos kino kompanija „Katapult Film“.

Komentarai