Šį savaitgalį – Jono Meko „Mano Paryžiaus filmas“ ir kiti Niujorko blyksniai Kauno kino festivalyje

TKKF inf.
2011 rugsėjo 30 d.

Tarptautiniame Kauno kino festivalyje žiūrovų laukia Jono Meko paruoštas eksperimentinio kino pluoštas – jau šį savaitgalį išvysime specialiai festivaliui sudarytą avangardinio moterų kino programą, atskirą programą Adolfui Mekui atminti, o specialiuose festivalio seansuose – ir naujausius paties Jono Meko filmus.

 

Rugsėjo 30 dieną 17 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje festivalio žiūrovai turės progą išvysti Jono Meko filmą „Ar buvo karas?“, o 20.00 val. vakare ir naujausią Lietuvoje dar nematytą jo kūrinį „Mano Paryžiaus filmas“. Kino kūrėjas Paryžiuje, kuriame nufilmuoti visi šio filmo kadrai, praleido devyniolika metų su pertraukomis, ir juostoje itin žaismingai užfiksuota jo meilė šiam miestui.

 

Spalio 1 dieną festivalis pakvies prisiminti Jono brolį Adolfą, taip pat garsų avangardistą, kuris mus paliko šiais metais. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje pamatysime debiutinį Adolfo Meko filmą „Aleliuja kalvoms“, vadinamą vienu kertinių Naujojo Amerikos kino akmenų. Tai nuotaikinga Amerikos kino klasikos parodija – pašėlusi komedija, pasakojanti dviejų vieną moterį įsimylėjusių draugų istoriją. Na, o 15 valandą bus rodomas abiejų brolių kartu kurtas filmas „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“. Šis filmas bene pirmąkart Lietuvoje pristatomas siekiant akcentuoti Jono brolio, Adolfo Meko, indėlį į kūrinį.

 

Adolfas Mekas sukūrė vaidmenį ir viename Jono Meko sudarytos avangardinio moterų kino programos filmų „Baobabo su vienu augliu klausimas“. Šio filmo autorė – avangardinio kino režisierė ir Adolfo žmona Pola Chapelle.

 

Į avangardinio moterų kino programos, apimančios beveik aštuonis kino istorijos dešimtmečius, peržiūrą Kauno kino festivalis kviečia taip pat spalio 1 dieną. Trijų dalių programa supažindins su penkiolika kino kūrėjų ir leis išvysti jau avangardo klasika tapusius filmus, tokius kaip Mayos Deren „Popietės pinklės“ bei naujausius moterų eksperimentinio kino darbus. Pamatysime Abigail Child kūrinį „Maištas. Ar būtent tam tu gimei?“, vienos įtakingiausių feministinio kino figūrų Su Friedrich darbą „Švelniai pasroviui“, pagal Georges Batalle'o novelę sukurtą Peggy Ahwesh filmą „Lavonas“ ir gausybę kitų avangardinio kino kūrinių.

 

Šią programą pristatys viena iš autorių, garsi eksperimentinio kino kūrėja M. M. Serra. Avangardinio kino režisierė, kuratorė, dėstytoja ir seniausio bei didžiausio nepriklausomų medijų archyvo pasaulyje – Filmų kūrėjų kooperatyvo – direktorė M. M. Serra jau du dešimtmečius yra centrinė Niujorko Ist Vilidžo eksperimentinio kino scenos figūra. Šiemet Kauno kino festivalio žiūrovai pamatys jos filmą „Gimnastas“.

 

Avangardinio moterų kino programos peržiūra vyks spalio 1 dieną 19.00 (I dalis), 21.00 (II dalis) ir 23.00 val. (III dalis) Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje bei spalio 8 d. 13.00 (I dalis), 15.00 (II dalis) ir 17.00 val. (III dalis) Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje.

 

Penktasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks rugsėjo 27 – spalio 9 dienomis Kaune ir Vilniuje. Spalio 10 – 13 jis lankysis Panevėžio kino teatre „Garsas“, o spalio 13 – 16 dienomis – Nidos kino teatre „Agila“. Daugiau informacijos ir festivalio programa: www.kinofestivalis.lt

Nuotraukose - filmų "Mano Paryžiaus filmas"(1) ir "Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą" (2,3) kadrai.

Komentarai