Keičiantis požiūrį filmas „Stebuklų laukas“ jau kino teatruose

"Monoklio" inf.
2011 spalio 18 d.

Ar žinot, kad einant miegoti žiemą reikia nusiauti batus, nes kitaip nušalsite kojas? O šaltą žiemos naktį padės ištverti keturios antklodės ir plastikiniai buteliai, pripilti verdančio vandens? Gripą išsigydysite išgėrę stikliuką degtinės su šaukštu juodųjų pipirų, tik šiukštu nekūrenkite vietoj malkų batų, nes neatlaikys pečiaus siūlės! Tokius gyvenimiškus patarimus išgirdo režisierius Mindaugas Survila, kurdamas dokumentinį filmą „Stebuklų laukas“, kurį dar galite spėti pamatyti kino teatruose.

„Balkono“, 2009 m. pripažinto „Geriausiu metų trumpametražiu filmu“, prodiuseriai padėjo sukurti šią sodrią ir intriguojančią dokumentikos poemą. Poemą, kurios herojai tarsi geriausi Europos aktoriai perteikia savo nuotaikas ir išgyvenimus į nepažįstamą teritoriją įžengusiems žiūrovams. Šiame filme galima rasti visko: dokumentinės poezijos, su nuostabiu meditatyviniu garso takeliu, „National Geographic“ stiliaus pažintinio pasakojimo, socialinės realybės ir nemažai nuotaikingų epizodų. Nustebsite, nes herojai yra be galo optimistiški ir autoironiški. To galime ne tik pavydėti, bet ir pasimokyti.

Nors pirmas režisieriaus susitikimas su sąvartyno žmonėmis nepraėjo sklandžiai, tačiau pamažu situacija pasikeitė. M. Survila prisipažino, kad kartą bandė net dirbti kartu, tačiau betraukdamas didelį polietileno gabalą vos nepapuolė po buldozeriu: „Buldozerio vairuotojas matė mane – naujoką. Būtų pravažiavęs šalia, jei būčiau nepastebėjęs, bet vis tiek širdis į kulnus nusirito. O galiausiai paaiškėjo, kad per dieną pririnkau polietileno tik už 1 litą 40 centų. Buvo gėda.  Eilinių bobučių dienos uždarbis būdavo apie 70 litų... O jaunuolių – apie 200 litų per dieną.“

Filmas „Stebuklų laukas“ bus rodomas Vilniuje, kino teatre „Multikino“ spalio 14 - 20 d. bei kino teatre „Pasaka“ spalio 14 - 31 d., Kaune, kino teatre „Cinamon“ spalio 14 – 20 d., Panevėžyje, kino teatre „Garsas“ spalio 14 – 27 d., Šiauliuose, kino teatre „Atlantis“ spalio 14 – 20 d. ir Marijampolėje, kino teatre „Spindulys“ spalio 14 – 27 d.  

Tad nepraleiskite galimybės pažinti šią unikalią, bet jau beveik išnykusią bendruomenę. Pažinti žmones, kurie nevaidino savo gyvenimų prieš kamerą, o tiesiog būdami savimi tapo herojais. Paliesti tikrovę, kuri nepastebima egzistuoja šalia mūsų. Arčiau, negu jūs įsivaizduojate.

Komentarai