“Scanorama” : į filmo „Ministras“ premjerą pakviestas visas ministrų kabinetas

"Scanoramos" inf.
2011 lapkričio 8 d.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“, Vilniuje prasidėsiantis jau šį ketvirtadienį, ruošiasi ne tik iškilmingai atidarymo ceremonijai, bet ir prancūzų režisieriaus Pierre Schoeller juostos „Ministras“ premjerai Lietuvoje. Į penktadienį įvyksiančią išskirtinę premjerą festivalis pakvietė visą LR ministrų kabinetą.

„Ministras“ – tai aukšto pareigūno portretas iš arti su gera doze subtilaus prancūziško sarkazmo. Filmo premjera įvyko šių metų Tarptautiniame Kanų kino festivalyje. Juosta dalyvavo konkursinėje programoje „Ypatingas žvilgsnis“, pelnė FIPRESCI apdovanojimą. Po filmo premjeros reikli Kanų publika režisierių palydėjo bent 10 minučių trukusiais plojimais.  

Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ vadovė, sako, kad idėja į filmo premjerą pakviesti LR ministrų kabinetą kilo iškart, kai tik festivalis sužinojo, kad šią kino juostą pavyks parodyti Lietuvoje. „Ne tiek jau daug sukuriama tokių puikių filmų apie šią pareigybę, todėl, naudodamiesi proga, pakvietėme visus ministrus. Manau, kad Lietuvos ministrų kabineto nariams neturėtų pristigti saviironijos ir humoro jausmo pažvelgti į savo ir kolegų tarnybos, gyvenimo ir emocijų peripetijas kino ekrane. Be to, ir kinematografine prasme ši juosta verta tik pačių aukščiausių balų,” – sako festivalio direktorė.

„Ministras“ pasakoja istoriją apie Prancūzijos susisiekimo ministrą Bertraną Sen-Žaną. Iš sapno jį pažadina sekretoriaus skambutis. Pasirodo, kelio posūkyje nuo kalno nugarmėjo tarpmiestinis autobusas. Ministras turi nedelsdamas vykti į nelaimės vietą. Duoti interviu. Pasinaudoję proga jį puls kritikai, konkurentai ir nesąžiningi kolegos. Gyvenimą įkyriai reguliuoja spaudos atstovė. Dienotvarkė įtempta, permainos politiniame žaidime vyksta žaibiškai, kovos dėl galios žiaurios ir suktos. Šalyje ekonominė krizė, streikai ir visuotinis priešiškumas. Lyg tyčia vienas nelaimingas įvykis seka kitą. Niekas nežino, kada valstybė, kuriai tarnauji, tave praris.

Režisierius Pierre'as Schoelleris apie šį savo filmą viename iš interviu sakė: „Prie šio filmo dirbau septynerius metus. Pradinis mano sumanymas buvo kalbėti apie galią, kuri yra nematoma, ir parodyti žmones vyriausybės užkulisiuose, nes virveles tampo jie, bet lieka nematomi. Taip pat man buvo svarbu parodyti, kad nors politinius sprendimus galiausiai patvirtina vienas žmogus, juos priima žmonių grupė. Taigi pagrindinė filmo tema yra ministro ir jo asmeninio sekretoriaus santykiai. Šis filmas ne apie „prezidento žmones“, bet apie „ministro žmones.“

Pierre Schoeller juostos „Ministras“ premjera įvyks lapkričio 11 dieną 19.40 val., filmas bus kartojamas lapkričio 13 dieną. Lapkričio 24 dieną „Ministras“ bus rodomas Kaune, o lapkričio 25 dieną - Klaipėdoje.

Komentarai