Rimgaudas Karvelis parodys II-ąją „Valstybinio jaunimo teatro metraščio“ dalį – 1975-1985 – ieji...

Valstybinio jaunimo teatro inf.
2011 lapkričio 27 d.

Lapkričio 28 d. pirmadienį, 18 val. bus pristatoma antroji dokumentinio filmo „Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ dalis, kurioje filmo sumanytojas ir  režisierius, aktorius Rimgaudas Karvelis žada žiūrovams atskleisti dar niekur nematytus kadrus iš vieno įsimintiniausių teatro laikotarpių, apimantį 1975 – 1985 metus.  Filmo scenarijaus autorius – Vidmantas Gaigalas, filmo montuotojas ir operatorius – Vincas Kubilius.

„Aš turiu tokios medžiagos, kurios nėra jokiuose teatro, nei televizijos archyvuose“ – kartą prareiškė Jaunimo teatre 40 metų dirbęs aktorius, o dabar ir didysis šio teatro metraštininkas Rimgaudas Karvelis. Kažkada buvęs hobis, peraugo į labai rimtą užsiėmimą. Tūkstančiai fotografijų, dešimtys spektaklių, o taip pat repeticijų ir gastrolių įrašai kruopščiai saugomi ir tvarkomi, R. Karvelio dėka, pamažu tampa prieinami teatrinei Lietuvos visuomenei. Dar šių metų sausio mėnesį pasirodžiusi dokumentinio filmo pirmoji dalis sužavėjo šviesios atminties kino kritiką Skirmantą Valiulį. „Jei ne ta archyvinė galera, iš ko būtų taip gyvai atkūręs teatro istoriją?, - viename savo straipsnyje rašė S. Valiulis, - Įtikinamiau atrodo ir šiuolaikiniai komentuotojai - aktoriai, režisieriai, net pats R.Karvelis, kai fone matai krutančius epizodus iš senųjų spektaklių, o vėliau atsiranda ir sinchronas su spalva. Kad taip visi teatrai būtų turėję po tokį aistringą metraštininką!"

Antroje filmo dalyje žiūrovai išvys legendinės režisierės Dalios Tamulevičiūtės garsaus aktorių dešimtuko atėjimą į Jaunimo teatrą ir jų diplominius darbus, kurie vėliau įsitvirtino repertuare. Bus pristatyti pirmieji Eimunto Nekrošiaus spektakliai, šiandien įėję į lietuvių teatro istoriją - „Kvadratas“, „Pirosmani, Pirosmani“, „Meilė ir mirtis Veronoje“, „Ilga kaip šimtmečiai diena“. Minėtas laikotarpis buvo svarbus ir Gyčiui Padegimui, kuris Jaunimo teatre sukūrė net septynis spektaklius bei Nadieždai Ogaj. Pastarosios režisierės spektaklį „Šokių mokytojas“ bus galima prisiminti stebint ištrauką iš repeticijos, kurios metu pasirodo ir dabartinės rusų estrados žvaigždė Borisas Moisejevas, anuomet kūręs spektaklio choreografiją. Filme panaudoti kadrai ne tik iš spektaklių ir repeticijų, bet taip pirmųjų gastrolių Maskvoje bei festivalių už Sovietų Sąjungos ribų.

Nors filmą įgarsino ir istorinius faktus dėliojo pats Rimgaudas Karvelis, tačiau tam, kad filme atsirastų įvairesnių praėjusio laikotarpio vertinimų, buvo kalbintas teatrologas, profesorius Markas Petuchauskas, dramaturgas Saulius Šaltenis, o taip pat aktoriai Kristina Andrejauskaitė, Dalia Overaitė, Algirdas Latėnas, Remigijus Vilkaitis, Vidas Petkevičius, Vytautas Taukinaitis.

Įėjimas laisvas.

 

 

Komentarai