,,Trys viename” – trijų režisierių kelionė po Lietuvą

„Skalvijos“ kino centro inf.
2012 vasario 22 d.

Vasario 24 dieną „Skalvijos“ kino centre bus pristatyti trys ilgai laukti lietuvių režisierių filmai. Tai - Andriaus Blaževičiaus „Dešimt priežasčių”, Jūratės Samulionytės ,,Laikinai” ir Roko Eltermano ,,Paskutinė medaus mėnesio diena”, kurie sudėti į programą „Trys viename“. (Ji „Skalvijoje“ bus rodoma vasario 24–29 d.).

Kino seanso ,,Trys viename” žiūrovai bus intriguojami jaunų talentingų režisierių pasakojamomis istorijos. Meilės nuotykiai, dramatiški ir pavydo „valdomi“ žmonių santykiai, emigracijos paliestų vaikų likimai – visas šias temas tik jiems būdinga maniera gvildena jauni režisieriai savo naujausiuose kūriniuose.  Kino kritikai, vertindami minėtus filmus po jų premjeros Europos šalių kino forume ,,Scanorama”, vis pabrėžė, kad šiose juostose – tikros lietuviškos realijos. Tai, kuo gyvename mes, mūsų giminės ir kaimynai.

A. Blaževičiaus „Dešimt priežasčių“ Europos šalių kino forume ,,Scanorama” buvo pripažintas geriausiu lietuvišku filmu. Tai filmas apie jaunuolių Vyto ir Onos meilės istoriją tipiškame daugiabučių namų rajone; skirtingą požiūrį į gyvenimą ir nelauktai aplankiusį pavydą. Tokia ta neprognozuojama jaunystė.

Įvertinimo jau yra sulaukusi ir režisierė J. Samulionytė. Jos vadybinis trumpametražis filmas ,,Nerutina” 2008 m. pelnė „Sidabrinės gervės apdovanojimą“ už geriausią lietuvišką trumpo metro  filmą.  2010 metais J. Samulionytės trumpametražė dokumentinė juosta "Šanxai Banzai" buvo išrinkta geriausia "Scanoramos" konkursinėje programoje "Naujasis Baltijos kinas".

Projekto "Trys viename" metu kino mėgėjai išvys naujausią režisierės darbą "Laikinai". Tai jautrus ir labai realistiškas pasakojimas apie dvi seseris - penkiolikmetę Saulę ir šešerių Liuciją. mergaitės gyvena vienos ir laukia tėvų, kurie laikinai išvyko uždarbiauti į Londoną.

Trečiasis projekto filmas, paženklintas raide ,,S”, - tai Roko Eltermano juosta "Paskutinė medaus mėnesio diena". Šis režisierius žiūrovus provokuos meilės nuotykiu. Tai filmas apiejauną porą, kuri grįžta iš povestuvinės kelionės ir pakeliui namo patenka į netikėčiausias situacijas, iš kurių išsisukti galima, tik jeigu tikrai myli.

Siekiant, kad Lietuvos kinas būtų prieinamas ir pasiekiamas kiekvienam kino mėgėjui Lietuvoje, nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos, projektas „Trys viename“ vyks ne tik Vilniuje. Jaunieji kūrėjai naujausius savo darbus pristatys ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Ukmergėje bei kituose miestuose.

 

Komentarai