Režisieriaus Raimondo Vabalo atminimo vakaras

Lietuvos kinematografininkų sąjungos inf.
2012 kovo 1 d.

2012 metų kovo 5 dieną kino režisieriui Raimondui VABALUI būtų sukakę 75-eri.

Tą dieną Lietuvos kinematografininkų sąjunga kviečia R. Vabalo artimuosius, draugus ir kolegas   susitikti vakare, skirtame vienam žymiausių Lietuvos kino istorijoje režisieriui atminti.

 

Sąjungos salėje vakarą ves režisierius Gytis Lukšas, prisiminimais apie Raimondą Vabalą dalinsis kino operatorius Jonas Gricius, teatro ir kino dailininkė Irena Vabalienė, aktorius Gediminas Girdvainis. Matysime R. Vabalo 1989 metais sukurtą vaidybinį filmą „Miškais ateina ruduo“ (Mariaus Katiliškio to paties pavadinimo romano motyvais).

 

„Miškais ateina ruduo“ – sovietų aneksijos išvakarėse besirutuliojanti  meilės  drama. Veiksmas nukelia į prieškario Lietuvą ir rodo įvairių socialinių kaimo sluoksnių kasdienybę, buitį, aistras. Jų centre – svajojantis praturtėti ir susipainiojęs santykiuose su keliomis moterimis miško kirtėjas Tilius.

1989-aisiais filmuojant dramą apie tragišką meilę prieškario kaimo fone, R. Vabalui teko įdėti nemažai pastangų, kad kino žiūrovus pasiektų kiek įmanoma lietuviškesnis filmas, kurtas Maskvos centrinės televizijos užsakymu.

Kažkada žurnalui „Kinas“ režisierius sakė: „Aš noriu permesti tiltelį tarp anos Lietuvos ir dabartinės. Prie M. Katiliškio nostalgijos noriu pridurti dar ir netekties jausmą. Katiliškis rašydamas tikėjo, kad tą Lietuvą, kurią jis vaizduoja, nuo jo skiria tik vandenynas. Deja, iš tikrųjų tos Lietuvos nebebuvo.“

 

Po filmo „Miškais ateina ruduo“ Raimondas Vabalas į kiną negrįžo. Jis redagavo knygą apie pokario partizanų, tarp kurių buvo ir jo tėvas, kovas Lietuvoje.

 

R. Vabalo atminimo vakaras rengiamas š. m. kovo 5 d., pirmadienį, 18.00 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino klube, adresu Vasario 16-osios g. 13/1, Vilniuje.

 

Įėjimas laisvas.

 

 

Komentarai