KERNAGIS  VYTAUTAS (1951.05.19 - 2008.03.15) dainų autorius ir atlikėjas, renginių scenaristas, režisierius ir vedėjas, televizijos laidų vedėjas, aktorius. 

  

1973 – Lietuvos  konservatorijos (dabar – Muzikos akademija) Teatro meno fakultete Vilniuje įgijo dramos aktoriaus specialybę. 1980 m. baigė  Maskvos Valstybinį Teatro meno institutą (GITIS)  ir įsigijo estrados režisieriaus specialybę.

 

Groja, dainuoja, sukūrė apie 150 dainų savo paties, M.Martinaičio, S.Gedos, D.Saukaitytės, J.Erlicko ir kitų eilėms. Kabareto „Tarp girnų“(1980-1983) ir „Dainos teatro“(1985-1990) įkūrėjas ir vadovas.

 

Savo dainas dainavo JAV, Kanadoje, Norvegijoje, Australijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Anglijoje.

 

Apdovanotas Antano Šabaniausko premija (1995), „Bravo“ premija „Už nuopelnus“(2000), Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžius (2002) Dvigubas albumas „Teisingos dainos“ tapo auksiniu (2004)

 

H.K.Anderseno ambasadorius Lietuvoje (2005)

 

Kine būdamas moksleiviu dubliavo filmus, o vėliau debiutavo A.Aramino filme ,,Kai aš mažas buvau“  (1968), o 1972 metais suvaidino legendinį Beną to paties režisieriaus filme ,,Maža išpažintis“. Sukūrė dainas Vytauto Žalakevičiaus filmui ,, Atsiprašau“. Įdainavo Girdvainį pirmoje roko operoje ,,Velnio nuotaka“ (rež. A. Žebriūnas) K.Borutos apysakos ,,Baltaragio malūnas“ motyvais. Kartu su savo kabaretu ,,Tarp girnų“ pasirodė Artūro Pozdniakovo muzikiniame videofilme ,, Kažkas atsitiko“. (1986)

 

Nacionalinės kultūros ir meno premijos lauraetas (2007 m.)

 

,,Štai ,,Maža išpažintis“ išėjo į ekraną, ir aš pajutau populiarumo saldumą. Ne manęs dar nepažindavo gatvėje, tačiau mane pradėjo visur kviesti: į mokyklas, klubus, jaunimo stovyklas... Ir visur jausdavausi savas – dar prieš susipažįstant su viena ar kita auditorija kelią į ją jau būdavo praskynęs mano Benas. Jis buvo vienas iš tų lietuvių kino herojų, kuris taip gerai atitiko savo laiko jaunimo dvasią. Jaunuolis metęs iššūkį suaugusių pasauliui, jaunuolis su gitara ir bigbito dainomis, su savais gyvenimo lozungais – kiek vėjavaikiškais, tačiau labai atitinkančiais jo bendraamžių nuotaikas... Beną iš karto suprasdavo, pamėgdavo. Aš jį irgi mėgau, jame buvo nemaža dalelė manęs“

 

Iš interviu ,,Kinas“  1983 Nr.10

 

,,Kai V.Ganelinas pakvietė dalyvauti miuzikle (,,Velnio nuotaka“), aš dar apskritai nežinojau, kurį iš personažų įdainuosiu, bandžiau ir Baltaragį, ir Pinčiuką. Pakui įdainavau Girdvainį, nė neįsivaizduodamas, kaip visa tai atrodys ekrane. Tik prieš įrašydamas paskutinę dainą, sužinojau, kad Girdvainį vaidins R.Adomaitis. Man tada patarė dainuoti žemesniu, vyriškesniu balsu – juk Adomaitis – bet buvo jau vėlu. Be to, tur būt, ir nebūčiau dainavęs žemesniu balsu, o būčiau keitęs charakterį. Apskritai, jei būčiau įsivaizdavęs Girdvainį ekrane, kai kurie epizodai skambėtų kitaip. Bent jau daina ,,Jau pražydo šermukšnis.“ 

 

Iš interviu ,,Kinas „ 1976 Nr.3

 

,,... aš niekada nekūriau specialiai kinui. Klausiate, ar esu kine savas – štai čia ir glūdi atsakymo esmė. Mano dainos skamba ne viename filme, tačiau aš nesu kino kompozitorius, mano balsu kalba ne vienas herojus, tačiau aš pats nevaidinau, žiūrovai ne vieną kartą yra matęs mane ekrane, tačiau nesu kino aktorius. Ir populiarumą man atnešė ne šis, populiariausias iš menų. Aš visą laiką esu kažkur šalia kino, bet ne kine...“ 

 

Iš interviu ,,Kinas“ 1983 Nr.10

 

Filmografija

 

Aktorius, dainų atlikėjas

 

Anastasija ( 2006 rež. M.Martinsonas)

Kažkas atsitiko“ (rež.A.Pozdniakovas, 1986)

Maža išpažintis‘ (rež.A.Araminas, 1972)

Kai aš mažas buvau“ (rež. A.Araminas, 1968)

 

Dainų autorius ir atlikėjas, balsas

 

Jo žmonos išpažintis (1983, rež.A.Grikevičius, įgarsino Ričardą Bekraitį (akt.L.Filatovas)

Lituanikos sparnai ( rež. R.Verba, 1983)

Atsiprašau (rež. V. Žalakevičius, 1982)

Smokas ir Mažylis (rež.R.Vabalas,1975)

Velnio nuotaka ( rež. A.Žebriūnas, 1974)

Bendraamžiai   (LTV, rež. V.Blindstrupas,1973)

Šventėn ( 1970, rež. R.Verba)

 

Parengė Izolda Keidošiūtė