“Anifest 2010”: čekai atrado žaismingą ir originalią lietuvišką animaciją

lfc.lt inf.
2010 gegužės 18 d.

Šiandien, gegužės 18 d. Čekijoje, Teplice prasidėjo garsus animacinių filmų festivalis  “Anifest 2010”. Jame pirmą kartą gegužės 19 -21 dienomis rengiama lietuviškos animacijos retrospektyva. 

 

Lietuvių animatorių darbai, pasak organizatorių išplatinto pranešimo spaudai, festivalyje yra pirmieji šaukliai, skatinantys geriau pažinti animacininkų kūrybą visose Baltijos šalyse. Organizatoriams buvo ypač svarbu parengti įdomią, patrauklią žiūrovams programą, mat nuo to, kaip festivalio publika priims lietuvišką animaciją, iš dalies priklausys ir jos susidomėjimas kitąmet rengiama latvių retrospektyva, o vėliau ir estų programa.   

 

Viena iš lietuviškos retrospektyvos kuratorių, Prahos Karolio universiteto lituanistikos absolventė Dagmar Vanova sako, kad šia retrospektyva siekta pristatyti tai, kas lietuviškoje animacijoje kokybiška ir savita. “Mes rinkomės darbus, kuriuose galima aptikti žaismingumo, išradingumo, filmus, nepriklausomus nuo komercinės rinkos paklausos. Mūsų nelabai domino kūryba, siekianti kopijuoti disney / pixar stilių“, - rašo kuratorė pristatančiame retrospektyvą straipsnyje. (Jį galite paskaityti http://www.kinosajunga.lt/lt/naujienos/1139)

 

Festivalio programoje bus parodyta 16 filmų, sukurtų Lietuvoje nuo 1913 m. iki mūsų dienų - nuo pirmųjų Vladislavo Starevičiaus darbų iki šiuolaikinės kompiuterinės animacijos.

 

Šios programos filmai festivalio “Anifest 2010” publikai prisistatys 14 mūsų animacijos kūrėjų. Tai lietuvių animacijos klasikai Vladislavas Starevičius, Zenonas Tarakevičius, Antanas Janauskas, Ilja Bereznickas, Nijolė Valadkevičiūtė, Zenonas Šteinys, Valentas Aškinis ir jaunesni kino kūrėjai - Jūratė Leikaitė, Danas Bereznickas, Antanas Skučas, Rasa Joni, Ieva Miškinytė, Meinardas Valkevičius, Rimas Sakalauskas. 

 

Organizatoriai sako, kad retrospektyvos filmai pasižymi humoru, o jų temos labai įvairios – nuo mitologinių ir liaudies pasakų iki filosofinių, psichologinių ir socialinių temų; visa tai lietuviškoje animacijoje natūraliai persipina.

 

Festivalio organizatoriai taip pat atkreipia dėmesį į animacijos technikos įvairovę, kuria pasižymi lietuvių darbai, pristatomi retrospektyvoje. Tai lėlinė, pieštinė, karpinių, kombiniuotų technikų ar naudojant šėšėlių teatro principus sukurta animacija. “Anifest” programų sudarytojai atkreipė dėmesį į savitą animacijos istorijos Lietuvoje kelią, jie stengėsi surasti ir atskleisti atskleisti lietuvių animacininkų origalumą ir išradingumą.

 

Festivalyje bus surengta Antano Janausko darbų mini retrospektyva. Animatorius pakviestas festivalyje pristatyti savo ir kolegų darbus.

 

Lietuvių animatorių Antaną Janauską “Anifest 2010” organizatoriai publikai pristato kaip vienišių kinematografininką, kurio darbai išsiskiria minimalizmu, lakoniškomis temų traktuotėmis. Programoje bus parodyti trys skrtingais kūrybos periodais sukurti Antano Janausko filmai “Iniciatyva” (1970), “Kėdė” (1995) ir “Trumpas sujungimas” (2003).

 

Pažymima, kad A. Janauskas yra pelnęs tarptautinių apdovanojimų festivaliuose JAV, Latvijoje, o apie jo darbus “Telegastrovizija” ir “Trumpas sujungimas” galima sužinoti didžiausioje tarptautinėje internetinėje filmų bazėje       (http://www.imdb.com/name/nm3671391/, http://www.imdb.com/title/tt1536504/).

 

Beje, prieš festivalį “Anifest 2010” animatorių Antaną Janauską galų gale pasiekė ir jo vėlyviausias garbingas apdovanojimas – kovo mėnesį pelnytas Didysis žiuri prizas, skirtas animatoriui už filmą “Telegastrovizija” Tarptautiniame Majamio kino festivalyje. Tai – naujas apdovanojimas šiame festivalyje, kurį įsteigė kompanija “Diesel” už trumpus novatoriškus filmus, pateiktus internetu.  

 

Gegužės 19 ir 22 d. festivalio žiūrovai turės galimybę pamatyti meninės dokumentikos filmą apie lėlinės animacijos pasaulyje pradininką Vladislavą Starevičių “Vabzdžių dresuotojas” (rež. Donatas Ulvydas, Linas Augutis, Marek Skrobecki, Rasa Miškinytė).

 

Lietuviškų animacinių filmų retrospektyvą planuojama pakartoti ir Moravijos galerijoje Brno mieste, kur bus rodoma programa “Echoes of Anifest” (“Anifest’o atgarsiai”).

 

Daugiau apie festivalį rasite: www.anifest.cz

 

Filmų "Trumpas sujungimas", "Vabzdžių dresuotojas" kadrai; Majamio festivalio Didysis žiuri prizas, gegužę pasiekęs festivalio "Anifest 2010" Čekijoje garbės svečią Antaną Janauską. 

Komentarai