1998 /

Adomas Mickevičius. 1798 - 1855. Realybės versijos

40 min.  –  Dokumentinis  –  40 min., spalvotas, Beta CAM  –  1998 ,   Litnek
Režisierius : Raimundas Banionis
Scenarijaus autorius : Algimantas Kalėda
Operatorius : Algimantas Mikutėnas
Garsas : Romualdas Fedaravičius
Prodiuseris : Arūnas Stoškus
Vaidino : Donatas Banionis, Regimantas Adomaitis

Filmas prasideda Krokuvos Vavelio Katedros rūsyje, kur palaidotas Adomas Mickevičius. Įžymūs lietuvių aktoriai Regimantas Adomaitis ir Donatas Banionis, lyg vedliai savo dialoguose aptaria svarbiausius poeto biografijos ir kūrybos aspektus, parodo jo kelią iš Lietuvos į Vakarų Europą.

Filmas persikelia į dabartinės Baltarusijos teritoriją, į Naugarduką ir Zaosę, kur gimė Adomas Mickevičius. Aktoriai supažindina žiūrovą su poeto gimimo vietovės versijomis, po to lydi mus per Vilnių į Kauną. Jie komentuoja poeto gyvenimą Peterburge, Veimare, Romoje, Paryžiuje, Lozanoje ir galų gale Stambule, kur poetas mirė. Ekrane matome šiuos miestus ir vietas, kurios susiję su Adomu Mickevičiumi. Tokiu būdu žiūrovas susidaro labai glaustą, tačiau nepraleidžiantį nė vieno svarbesnio momento Adomo Mickevičiaus gyvenimo vaizdą. Dialoguose apie poeto biografiją, aktoriai stabteli ties labiausiai diskutuotinais momentais, kaip kad Filaretų organizacija, meilė Marilai, Tovianskio įtaka. Šie momentai, o taip pat periodiškai skambančios aktorių skaitomos poeto eilės intriguoja žiūrovą ir skatina giliau susipažinti su Adomo Mickevičiaus kūryba ir gyvenimu.

Filmo kūrėjai gretina tradicinį požiūrį su naujomis interpretacijomis.

Filmas skirtas tiek auditorijai, susipažinusiai su Adomo Mickevičiaus kūryba ir gyvenimu, tiek praktiškai nieko apie jį nežinančiai.