12 -ojo Tarptautinio Altkircho (Prancūzija) kino festivalio konkursinėje programoje – Oksanos Burajos dokumentinis filmas „Liza, namo!“

lfc.lt inf.
2013 balandžio 12 d.

Balandžio 12 -14 dienomis vykstančio 12-ojo Tarptautinio Altkircho (Prancūzija) festivalio konkursinėje programoje pakviestas dalyvauti režisierės Oksanos Burajos filmas „Liza, namo!“ (Uljanos Kim studija). Dokumentinių konkursinių filmų sekcijoje jis varžysis su 7 filmais iš įvairių šalių.

Tik tris dienas vykstančio festivalio metu konkursinėje programoje ir specialių peržiūrų metu bus parodyti 55 filmai iš viso pasaulio.

O .Burajos juosta „Liza, namo!“ nominuota trims šiųmetiniams „Sidabrinės gervės 2013“ apdovanojimams – kaip geriausias metų trumpametražis filmas; O. Buraja nominuota geriausio metų režisieriaus, o filmo operatorė Kristina Sereikaitė – geriausio metų operatoriaus kategorijose. 

Septintasis dokumentinis O. Burajos filmas „Liza, namo!“ pernai vykusiame Europos kino forume „Scanorama“ buvo apdovanotas geriausio lietuviško trumpametražio filmo prizu programoje „Naujasis Baltijos kinas“.

Juostos „Liza, namo!“ pasaulinė premjera vyko 2012 m. Tarptautiniame Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje, konkursinėje programoje. Filmas buvo pakviestas ir į  Tarptautinio Klermon – Ferano (Prancūzija) trumpametražių filmų festivalio konkursinę programą. 2013 m. kovo mėnesio pabaigoje filmas Paryžiuje vykusiame tarptautiniame moterų filmų festivalyje pelnė geriausio Europos trumpametražio filmo prizą.

O. Burajos filmo “Liza, namo!” herojė dažnai pabėga iš namų, konfliktuoja su artimaisiais. “Kodėl nuolat bėgi? Ko tau trūksta?” -  girdi klausimus mergaitė. Kaip paaiškinti tai, kas aišku tik labai trapiai vaikiškai sielai? Lizą supa grubi, brutali realybė. Ar ilgai vaikas pajėgs priešintis aplinkai ir išsaugos svajonę?

„Norėjau mąstyti ir kalbėti apie ploną mūsu vilčių kiautą, apie pažeidžiamas svajones, kurios asocijuojasi su vidiniu vaiko pasauliu. Norėjau įsižiūrėti į tai, kas žlugdo ir slopina pačius šviesiausius jausmus, norus, ketinimus. Labai gaila, kai sielos lūkesčiai priklauso nuo, nors ir nesuvoktos, bet asmenybės savastį slopinančios, žlugdančios jėgos. Ir turbūt kiekvienas žmogus tą jėgą anksčiau ar vėliau pajunta“, - sako filmo režisierė.

Komentarai