Naujas režisieriaus Audriaus Juzėno vaidybinis filmas "Ekskursantė" - 22-ojo Atviro NVS, Latvijos, Lietuvos ir Estijos filmų festivalio pagrindinėje konkursinėje programoje

lfc.lt
2013 rugsėjo 20 d.

Šiandien 22-ojo Atviro NVS šalių, Estijos, Latvijos ir Lietuvos filmų festivalio Anapoje (Rusija) pagrindinėje konkursinėje ilgametražių filmų programoje rodomas naujas režisieriaus Audriaus Juzėno vaidybinis filmas “Ekskursantė”. 

Filmas sukurtas pagal tikrą vienuolikmetės mergaitės iš Lietuvos istoriją. Pabėgusi iš tremtiniais perpildyto traukinio vagono, kuris ją ir jos šeimą vežė į Sibirą, ji įveikė 6 tūkst. kilometrų – neįtikėtinai ilgą, pilną pavojų ir nuotykių kelią namo, į Lietuvą. Kai kurie jos sutikti žmonės ją žlugdė, kai kurie abejingai nusisuko ir netrukdė jos kelionei. Tik keli jų sutiko pagelbėti įgyvendinti jos viltį grįžti namo. Tai filmas apie viltį ir lemtį, meilę ir draugystę, pasiaukojimą ir geraširdiškumą  bei neišmatuojamą  meilę savo kraštui, savo Tėvynei. 

“Ekskursantės” scenarijaus autorius Pranas Morkus, operatorius – Ramūnas Greičius, dailininkas – Jurijus Grigorovičius, kostiumų dailininkė – Daiva Petrulytė, prodiuseris – Algirdas Šemeškevičius („Cinemark“). Filme vienuolikmetės Marijos vaidmenį atlieka Anastasija Marčenkaitė, vaidina aktoriai Nelė Savičenko, Margarita Žiemelytė, Darius Meškauskas, Airida Gintautaitė, Sergejus Garmašas, Sakalas Uždavinys ir kt. 

Žiūrovams A. Juzėnas žinomas kaip ilgametražių vaidybinių ir dokumentinių filmų “Rojuje irgi sninga” (1994), “Vilniaus getas” (2005), “Fronto linija” (1999), “Nulinio laiko zona” (2012) ir kt. režisierius. 

Dėl pagrindinio Anapos festivalio (žinomo “Kinošoko” pavadinimu) apdovanojimo “Auksinės kekės” ir kitų prizų “Ekskursantė” konkuruoja su vaidybiniais filmais iš Ukrainos, Estijos, Latvijos, Uzbekijos, Gruzijos, Kirgizijos, Azerbaidžano, Rusijos, Kazachstano, Armėnijos. Pagrindinės konkursinės programos žiuri darbui vadovauja garsus teatro režisierius Anatolijus Vasiljevas, nariai – režisierius Zaza Urušadzė, aktorius ir režisierius Aleksandras Galibinas, prodiuseris Gatis Upmanis, kinotyrininkė Natalija Nusinova.

Trumpametražių filmų konkursinėje programoje “Šoko ribos” dalyvauja lietuvės Emilijos Škarnulytės filmas “Aldona”, taip pat tarptautinėse kūrybinėse dirbtuvėse studentams ir jauniems kino profesionalams  Juodkrantėje “Vasaros MEDIA studija” šįmet sukurtas filmas “The Restorator” (režisierius Reinis Spaile, prodiuseris Martynas Mendelis).

Ankstesniuose "Kinošoko" festivaliuose Aleksandro Kniažinskio vardo apdovanojimą už geriausią operatoriaus darbą  yra pelnę rež. Šarūnas Bartas, operatoriai  Rimvydas Leipus (“Kiemas”), Vladas Naudžius (“Aš esi tu”).  Už režisūrą šiame festivalyje yra apdovanoti Ramūnas Greičius (“Baltos dėmės mėlyname”),  Šarūnas Bartas (“Mūsų nedaug”). Specialų prizą festivalyje yra pelniusi Oksana Buraja („Išpažintis“), Marius Ivaškevičius apdovanotas konkurse „Šoko ribos“ („Tėve mūsų“). 

2007 m. festivalio Grand Prix atiteko Algimanto Puipos filmui „Nuodėmės užkalbėjimas“, 2010 m.  - Šarūno Barto „Eurazijos aborigenui“. 2012 m. geriausio moters vaidmens prizu apdovanota Janina Lapinskaitė už Monikos vaidmenį A. Puipos filme „Miegančių drugelių tvirtovė“. 

Šiųmetinio 22-ojo „Kinošoko“ prizininkai bus paskelbti uždarymo vakarą, sekmadienį, rugsėjo 22 d.

Lietuvos kino teatruose “Ekskursantė” pradedama rodyti nuo rugsėjo 27 d.

"Cinemark" archyvo nuotraukose - filmo "Ekskursantė" kadrai. 

Komentarai