Naujas Arūno Matelio filmas pristatytas sunkiausio Giro d‘Italia kalno papėdėje

"Nominum" inf.
2014 gegužės 3 d.

Artėjant vienoms didžiausių dviračių sporto lenktynių pasaulyje Giro d‘Italia, kurias kasmet stebi beveik 800 milijonų siekianti pasaulinė auditorija, o internetinė sklaida turi virš milijardo unikalių vartotojų, Sutrio mieste Italijoje įvyko pagrindinio ir lemiamo šių metų rungtynių etapo bei sunkiausiai Europoje  įveikiamo jo kalno Monte Zonkolan pristatymas. Legendinių lenktynių pristatyme išskirtinis dėmesys buvo parodytas ir naujausiam režisieriaus Arūno Matelio kuriamam dokumentiniam filmui apie dviračių sportą „Gladiatoriai. Kita planeta“.

Beveik tūkstančio garbingų svečių ratui, tarp kurių – olimpiniai čempionai, futbolo žvaigždės ir politikai – buvo pristatytas ne tik lemiamas Giro d‘Italia etapas, bet ir didelio italų spaudos atgarsio susilaukusi naujo dokumentinio filmo idėja. Daugelį susirinkusiųjų sužavėjo mintis, jog numatoma kurti filmą ne apie dviračių sporto lyderius, bet apie Gregorius - tuos, kurie padeda komandų lyderiams siekti pergalių nepaisant savų sužeidimų, dažnai kyla po griūčių ir tęsia lenktynes ne dėl savęs ar savo pergalių, bet kad galėtų padėti savo komandos lyderiams laimėti rungtynes. Tai - savotiškas ordinas ar gladiatorių būrys, gyvenantis pagal išoriniam pasauliui nežinomą savo garbės kodeksą-regulą ir nerašytas sporto taisykles.

Kitą dieną žiniasklaidai nušviečiant renginį pagrindinis dėmesys buvo skirtas ne sunkiausiam Europoje kalnui Monte Zonkolan, o lietuviškam filmui, apie kurį „Il Gazzettino“ rašė: „praėjus 40-imčiai metų po filmo „Žvaigždės ir vandens nešėjai“ (angl. „Stars and Watercarriers”) pasirodymo, Giro d’Italia didvyriai vėl bus įamžinti kino juostoje filmo  “Gladiatoriai. Kita planeta” dėka.“

„Messaggero Veneto”: <…> geriausia renginio žinia - tai, kad įspūdingiausias Europos kalnas bus įamžintas naujame filme”.

Šįryt pats bandžiau užvažiuoti dviračiu į Zonkolaną – šiurpuliai ėjo per kūną, įveikiau tik 1.5 km. Tai tikrai daugiau negu kalnas”, - taip „Messaggero Veneto” citavo Arūną Matelį, dieną prieš tai įveikusį 12 km įkalnę Passo del Selvio.

Renginio išvakarėse Friuli-Venecijos-Giuli kino fondas, kurio projektų teikimuose dalyvauja žymūs Italijos kino kūrėjai, Oskarų ir kitų didžiųjų festivalių laureatai, priėmė sprendimą, kuriuo filmas Italijoje buvo įvertintas kaip antras pagal bendrą reitingą, į priekį praleisdamas tik vaidybini filmą.  

Išskirtinės teisės autorinio kino filmavimui buvo gautos po keliasdešimties metų pertraukos. Būsimas filmas yra keletos šalių koprodukcija. Lietuvoje filmo partneriai yra Lietuvos kino centras, filmą Lietuvoje rodys „Lietuvos ryto“ televizija.

Komentarai