"Nematomas frontas" jau pradedamas rodyti šalies kino teatruose

lfc.lt
2014 rugpjūčio 13 d.

Šiandien įvyko dokumentinio filmo „Nematomas frontas“ premjera. Apie pasipriešinimą sovietams filmas, kurį sukūrė Jonas Ohman, Vincas Sruoginis ir Mark Jonhston, Lietuvos kino teatruose bus pradėtas rodyti jau šį penktadienį, rugpjūčio 15 dieną.

Dokumentinis filmas „Nematomas frontas“ pasakoja apie 1944–1953 metais Baltijos šalyse vykusį pasipriešinimo judėjimą, kuris subūrė jaunus vyrus kovai su Sovietų Sąjunga. „Nematomas frontas“ – sovietų valdžios karo pajėgose naudotas kodinis pavadinimas partizanų judėjimui Lietuvoje įvardyti. Drąsių vyrų, stojusių į kovą už laisvę, istorija pasakojama remiantis partizanų lyderio Juozo Lukšos rašytine patirtimi, abiejų „fronto“ pusių liudytojų mintimis. Tuometį siaubą, kankinimus, meilę ir narsą atskleidžia dar niekur nematyti archyviniai kadrai bei pasipriešinimą išgyvenusiųjų istorijos.

Įkvepiančiame filme atsispindi pasipriešinimo lyderio Juozo Lukšos pasiaukojimas, didvyriškumas, stiprus atsakomybės jausmas, poetiška dvasia. Paryžiuje karštai pamilęs išeivę iš Lietuvos Nijolę Bražėnaitę, J.Lukša ją vedė Vokietijoje, tačiau negalėjo gyventi Vakaruose ir palikti Tėvynės likimo valiai. Sutuoktiniais mylimieji pabuvo vos savaitę, o, grįžęs į Lietuvą, po pusmečio J.Lukša buvo išduotas draugo ir nužudytas.

Filmo kūrėjai teigia užtrukę net trejus metus, kad gautų dramatišką J.Lukšos gyvenimo pabaigą nulėmusio Jono Kukausko interviu įrašą. „Nematomas frontas“ žiūrovams pateikia ir daugiau pirmą kartą rodomų vertingų archyvinių kadrų, o apie to meto įvykius čia dalijasi visos pusės: partizanai, sovietų generolas, partizanų išdavikų būrio, vadinto smogikais, vadovas.

"Galimybė papasakoti tokią svarbia istoriją, man yra didelė privilegija, esu sujaudintas, jog lietuviai priėmė šį filmą taip atvirai. Kaip žmogui, turinčiam gilias šaknis Lietuvoje, man yra garbė priimti šį apdovanojimą. Esu dėkingas „Kino pavasario“ komandai už neblėstančias pastangas palaikyti lietuvišką kiną ir viliuosi ateityje pamatyti kur kas daugiau filmų apie Lietuvos istoriją“, –  peržiūros festivalyje „Kino pavasaris“ metu sakė vienas iš filmo režisierių Vincas Sruoginis. „Nematomas frontas“ buvo pripažintas žiūroviškiausiu "Kino pavasario" filmu.

Dar apie filmą - kino žurnalistės Jorės Janavičiūtės įspūdžiai po peržiūros "Kino pavasaryje": https://www.lfc.lt/lt/Page=ArticleList&ID=11261          

 

Filmo anonsas: 

Komentarai