Lietuvių dokumentinis filmas – Vilmos Zsigmond kino festivalio konkursinėje programoje

Rengėjų inf.
2017 balandžio 21 d.

Režisierės Albinos Griniūtės dokumentinis filmas „Ateljė „Rojaus drabužiai“ atrinktas dalyvauti Vengrijos Segedo mieste vyksiančio kino festivalio konkursinėje programoje. Festivalis, pavadintas pernai mirusio legendinio vengrų kino operatoriaus Vilmos Zsigmond vardu, šiais metais organizuojamas pirmą kartą. Gegužės 10-13 d. vyksiančio festivalio tikslas - atkreipti dėmesį į kino operatorių darbą ir pristatyti publikai geriausius naujus jaunų kūrėjų filmus iš viso pasaulio.

Vilmos Zsigmond gimė 1930 m. Segedo mieste. 1956 m. drauge su operatoriumi Laszlo Kovacs filmavo Vengrijos revoliucijos įvykius, vėliau pasitraukė į Jungtines Amerikos Valstijas, kur dirbo su tokiais režisieriais kaip Woody Allenas ir Stevenas Spielbergas. Už pastarojo režisuotą filmą „Artimi trečiojo laipsnio kontaktai“ (angl. „Close Encounters of the Third Kind“) Vilmos Zsigmond 1978-aisiais pelnė „Oskarą“. V. Zsigmond laikomas vienu įtakingiausių visų laikų kino operatorių.

„Ateljė „Rojaus drabužiai“ - tai poetinis dokumentinis pasakojimas apie penkis Suomijos salyno gyventojus, jų požiūrį į gyvenimą ir mirtį. Filmas nagrinėja grožio, trapumo temas, laikas čia – tarsi sustojęs, o santykis su gamta – ypač ryškus. Kaip teigia operatorius Saulius Lukoševičius, poetinius vaizdus ir nežemišką rojaus efektą pavyko išgauti tik perkonstravus kamerą, kad ji galėtų fiksuoti infraraudonuosius spindulius. „Ateljė „Rojaus drabužiai“ beveik penkerius metus kūrė tarptautinė komanda iš Lietuvos ir Suomijos (kompanijos „Benjamin River Productions” ir „Napafilms”), remiant Lietuvos kino centrui ir Suomijos kino fondui.

Filmo Treileris:
https://vimeo.com/166430774

Komentarai