Arūno Matelio filmo “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” premjera įvyko Austrijoje, tarptautiniame LET’S CEE kino festivalyje

Rengėjų inf.
2018 balandžio 19 d.

Režisieriaus Arūno Matelio filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ austriška premjera įvyko tarptautiniame LET’S CEE kino festivalyje. Filmas įtrauktas į konkursinę dokumentinių filmų programą. Balandžio 18-21 dienomis Vienoje lankosi pats filmo režisierius A. Matelis.

Balandžio 18 dieną po filmo “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” seanso žiūrovai susirinko Q&A sesijai ir diskusijai apie tai, kas palikta už kadro. “Labai džiaugiuosi, kad filmas pritraukė tiek Austrijos lietuvių – juk tuo pačiu metu vyko Žalgirio varžybos. Klausimų buvo tiek, kad netilpome į laiko limitą,” – stebisi režisierius Arūnas Matelis.

“Pavojingai geri filmai” – toks šių metų LET’S CEE kino festivalio šūkis. Tarp kitų tik dešimties dokumentinių filmų konkursinėje programoje, A. Matelio filmą atrinko Rada Šešić. Tai ne tik šio, bet ir prestižinių Sarajevo filmų festivalio, IFF Roterdamo festivalio, IDFA Amsterdamo festivalio programų sudarytoja. Rada Šešić pabrėžia tai, jog viso Centrinės ir Rytų Europos regiono dokumentikos produkcija tradiciškai būna itin stipri, todėl filmų pasirinkimas labai didelis. “Vienas geriausių Baltijos šalių režisierių, lietuvis Arūnas Matelis, savo įtraukiančiame ir puikiai nufilmuotame filme “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” užžiebia šviesą tamsiojoje elitinių “Giro d’Italia” varžybų pusėje,” – tai jos atsiliepimai apie filmą.

Šiais metais LET’S CEE filmų festivalyje bus apdovanojamos kino legendos – Ukrainos režisierė Kira Muratova bei Vengrijos režisierė Márta Mészáros už viso gyvenimo pasiekimus. Taip pat kitoje debiutinių filmų konkurse dalyvauja Eglės Vertelytės tragikomedija “Stebuklas”.

Arūno Matelio filmo “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta” pasaulinė premjera vyko A lygio Varšuvos kino festivalyje, kur buvo pripažintas geriausiu metų dokumentiniu filmu. Keliaudamas per prestižinius festivalius, filmas atsiėmė vieną lietuvišką ir keturis tarptautinius apdovanojimus. Kitą savaitę filmas bus pristatomas kitame pirmos klasės Maskvos kino festivalyje – tai jau trečiasis A lygio festivalis, kuriame dalyvauja “Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta”.

LET’S CEE filmų festivalis vyksta nuo Balandžio 13 dienos, Vienoje. Konkursinių programų laimėtojai bus skelbiami paskutinę festivalio dieną – Balandžio 22-ąją.

Komentarai