Pirmuoju vaidybiniu filmu režisierius Jokūbas Vilius Tūras kvies kalbėtis apie sunkumus

Rengėjų inf.
2019 vasario 26 d.

Kovo 7 d. 19 val „Skalvijos“ kino centre įvyks pirmojo režisieriaus Jokūbo Viliaus Tūro vaidybinio trumpametražio filmo „Senas šautuvas“ premjera. Naujoji drama gvildens vieną skaudžiausių ir vis dar labiausiai stigmatizuojamų temų šalyje – savižudybę.

Kasmet Lietuvoje nusižudo apie 800 žmonių. Nors ir yra bandoma vis garsiau kalbėti apie savižudybių problemą, tačiau visuomenėje vis dar vyrauja klaidingas mitas, jog kalbėjimas apie savižudybę gali paskatinti nusižudyti.

Kartu su viena iš filmo prodiuserių Viktorija Akavickaite, režisierius Jokūbas Vilius Tūras filmo idėją ir scenarijų vystė daugiau nei metus. Bendradarbiavimas su psichikos sveikatos specialistais, asociacijos „Artimiems“ nariais, Savižudybių prevencijos biuro darbuotojais leido labiau suprasti, ką išgyvena artimojo savižudybę patyręs žmogus.

Filmas pasakoja apie trisdešimtmetį Gediminą, gedintį nusižudžiusios mylimosios. Mėgindamas užsimiršti, naktimis jis dirba taksistu, tačiau vis didėjantis sielvartas, savigrauža dėl mylimosios mirties, mamos alkoholizmas ir liga, savaitgaliais iš barų vežiojamų keleivių priekabės ir cinizmas bloškia Gediminą į emocinę prarają. Visos šios skausmingos patirtys tirpdo menkus trapaus noro gyventi likučius. Jis apsilanko pas psichologą, psichiatrą, savipagalbos grupėje, tačiau atlaikyti sunkumus kasdien darosi vis sunkiau. Buvusiam chirurgui Kašėtai gyvenimą paįvairina teleskopas. Priešais gyvenantis Gediminas tampa jo stebėjimo objektu. Vieną dieną senasis kaimynas vėl pasižiūri pro teleskopą ir lemiamu momentu pamato Gediminą.

Operatoriaus Giedriaus Jurkonio nufilmuota drama kvies kalbėtis apie sunkumus, psichikos sveikatą, ieškoti pagalbos bei nelikti abejingiems šalia esantiems. Pagrindinius vaidmenis filme atliko Šarūnas Zenkevičius ir Liubomiras Laucevičius. Taip pat, filme vaidina Eglė Valadkevičiūtė, Aldona Bronislava Dausienė, Lina Rastokaitė – Siaurusaitienė, Vytautas Kontrimas, Simonas Storpirštis.

Po seanso vyks diskusija su kūrybine grupe ir psichikos sveikatos specialistais.

Filmą sukūrė VšĮ „Studija 2“. Filmo gamybą dalinai finansavo Lietuvos kino centras, VšĮ Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija ir Asociacija LATGA.

Režisieriaus Jokūbo Viliaus Tūro dokumentinis filmas „Sapnuoju, kad einu“ 2013 m. pelnė pretižinį „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą už geriausią metų dokumentinį filmą. 

Komentarai