Atvirų vakarų ciklus Kinematografininkų sąjungos Kino klube pradeda programa „Mažieji šedevrai”

Kinematografininkų sąjungos inf.
2019 rugsėjo 16 d.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos Kino klubas vėl kviečia ketvirtadieniais vakaroti su geru kinu ir jų autoriais. Rugsėjo ir spalio mėnesiais Kino klubo programos rengėjai žiūrovams pasiūlys jau pamėgtų vakarų ciklų peržiūras ir susitikimus – bus tęsiamas pavasarį pradėtas ir daug susidomėjimo sulaukęs Lietuvos kino kūrėjoms skirtas ciklas „Moters erdvė. Vaizdai ir ištarmės”, sugrįš klubo žiūrovų laukiamos kasmetinės geriausių Estijos ir Latvijos filmų programos vakarai - „Baltijos bangos” atgarsiai”.

Jau šį ketvirtadienį, rugsėjo 19 d. žiūrovų laukia pirmasis Kino klubo renginys - vasaros pabaigoje Juodkrantėje vykusio festivalio „Baltijos banga” specialioji programa „Mažieji šedevrai”, sulaukusi ypač daug žiūrovų komplimentų. 

„Mažųjų šedevrų“ programa įkvėpta naujausio režisieriaus Audriaus Stonio ir Kristīnes Briedes filmo „Laiko tiltai“, kurio herojai yra garsiausi praėjusio amžiaus Lietuvos, Latvijos, Estijos dokumentininkai ir jų kūryba. Programoje  – penki 7-8 deš. keturių dokumentinio kino meistrų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje sukurti trumpi filmai. 

A.Stonys tikina, kad „Mažieji šedevrai“ filmai turi būti pamatyti visų, kam įdomi ir brangi dokumentika, nes kiekvienas programos filmas – ypatingas.

„Latvijos ir Izraelio režisierius H. Frankas nepaprastai giliai ir jautriai kino šedevre „10 minučių vyresnis“ (1978) užfiksavo, kaip prabėgantis laikas keičia ne tik pasaulį, bet ir mus pačius. Turbūt jau niekas nebeprisimena kur yra R. Verbos filmo „Šimtamečių godos“ (1969) herojų kapai. Nors laikas juos nugramzdino į užmarštį, bet kinas išsaugojo. Ir dabar, ir, tikiu, po šimto metų, dvi senutės sėdės ir kino ekrane kalbėsis apie Dievą ir gyvenimo prasmę.

Ten, kur kažkada puškavo H. Šablevičiaus filme „Kelionė ūkų lankomis“ nufilmuotas siaurabėgis traukinukas, dabar stūkso žole apaugusios kalvos, nepavyktų įžiūrėti buvusių bėgių žymių. Bet filmas paliko giliausią įspaudą keleto kartų žiūrovų atmintyje, o režisieriaus nufilmuoti sidabriniai ūkai dar ilgai driekėsi daugelyje lietuviškų dokumentinių ir vaidybinių filmų.

A.Sooto tiesus ir ironiškas žvilgsnis į realybę filme „Joninės“ (1979), kur komizmas ir tragizmas susipynę į neatrišamą poetinį mazgą, kalba apie nykstantį istorinį, tautinį ir kultūrinį identitetą. Problemą svarbią ir 8-ajame dešimtmetyje, ir dabar. O „511 geriausių Marso fotografijų“ (1968) leidžia skaityti meilės, džiaugsmo, liūdesio ir vilties istorijas, atsispindinčias daugiau nei prieš penkis dešimtmečius gyvenusiųjų akyse”, - taip „Mažųjų šedevrų” programos filmus apibūdina A. Stonys.

Paskutinį rugsėjo ketvirtadienį, rugsėjo 26 d. Kino klube viešės, filmą “Kelionės namo” pristatys režisierė Ramunė Rakauskaitė. “Kelionės namo” supažindina su originalia, niekada nenagrinėta tema. Nuotaikingas, jautrus pasakojimas apie JAV išeivių keliones į Lietuvą sovietmečiu, ko gero, labiausiai žinomas režisierės filmas, tačiau jis nėra vienintelis, kurio premjerą R. Rakauskaitė šįmet šventė. Ji taip pat yra A. Stonio ir K. Briedės filmo “Laiko tiltai” scenarijaus bendraautorė, Arturo Jevdokimovo filmo “Second Hand” idėjos bendraautorė. Susitikimas su R. Rakauskaite yra ciklo “Moters erdvė. Vaizdai ir ištarmės” dalis. Ciklas skirtas moterų kūrybai lietuviškame kine apžvelgti, akcentuoti daugiakryptį, svarų jų indėlį į šalies kino raidą per atkurtos Nepriklausomybės dešimtmečius. 

Rugsėjo ir spalio mėn. Kino klubo repertuaras skelbiamas Lietuvos kinematografininkų sąjungos tinklalapyje www.kinosajunga.lt, socialinėje facebookpaskyroje.

Kino klubo renginiai yra atviri ir nemokami, jie vyksta kiekvieną ketvirtadienį, 18 val. Kinematografininkų sąjungoje, adresas: Vasario 16-osios g. 8, durų kodas 25.  

Komentarai