Druskininkų teatro festivalyje rodomas „Sidabrinės gervės“ už geriausią vaidybinio kino režisūrą prizininkas – Kristinos Buožytės filmas „Kolekcionierė“

DTF inf.
2008 liepos 21 d.

Druskininkų teatro festivalio kino programoje šį trečiadienį - lietuviško kino atradimas. Tai dviem „Sidabrinėm gervėm“ už geriausią režisūrą ir vyro vaidmenį apdovanota psichologinė drama „Kolekcionierė“. Į seanso pristatymą atvyks pagrindiniai filmo aktoriai Gabija Ryškuvienė ir Marius Jampolskis bei filmo režisierė Kristina Buožytė.

 

Aštrių emocijų dramą "Kolekcionierė" jaunosios kartos režisierė Kristina Buožytė kūrė diplominiam darbui Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje, o iškovojo dvi nacionalinio kino premijas - "Sidabrines gerves" ir jau spėjo sudalyvauti prestižiniame Karlovy Varų festivalyje. Nors gausiai mūsų šalies delegacijai nepavyko laimėti jokio prizo ir nugalėti Kanuose jau apdovanoto filmo "Tulpan" iš Kazachstano, tačiau "Kolekcionierė" sukėlė nemenką ažiotažą - lietuviškas filmas buvo pristatytas pirmomis festivalio dienomis sausakimšose salėse. Aštrus, drąsus ir lengvai šokiruojantis "Kolekcionierės" siužetas patiko išrankiems čekų žiūrovams ir akredituotiems svečiams.

 

Vilniaus tarptautinio kino festivalio "Kino pavasaris" programoje "Lietuviškos grožybės" debiutavusi psichologinė drama "Kolekcionierė" iš karto pelnė kino kritikų ir apžvalgininkų susidomėjimą. Pirmąjį pilno metražo filmą pristačiusią Kristiną Buožytę vieni ekspertai sulygino su legendinio "Naktinio portje" autore Lilliana Cavani, kiti įžvelgė austrų kino meistro Michaelio Haneke ("Pianistė", "Paslėpta") įtaką. Tačiau visi vieningai pripažino, jog lietuviško kino padangėje atsiskleidė naujas talentas.

 

Filmas pasakoja apie šeimyninę tragediją išgyvenusią jauną medikę, kuri praranda gebėjimą patirti žmogiškas emocijas. Visiškai atsitiktinai, darbo reikalams ruošdama video medžiagą, moteris netikėtai pastebi, kad matydama save ekrane vėl trumpam atgauna pojūčius. Tam tereikia dirbtinai sukurti situaciją, leisiančią patirtį norimą emocinį būvį, ir ją nufilmuoti. Moteris visa galva pasineria į eksperimentą, nesusimastydama apie būsimas jo pasekmes.  

 

 

Komentarai