Lietuviška premjera „...pavasaryje“ „Laiko saugotojas“: išsaugoti prisiminimai apie seną naują Kaliningradą

lfc.lt
2010 kovo 20 d.

Šiandien „Pasakos“ kino teatre Vilniuje – antra lietuviškos festivalio „Kino pavasaris“ programos premjera: dokumentinis filmas „Laiko saugotojas“.Jo seansas „Pasakoje“ įvyks 14 val.

 

Kovo 28 d. 15 val. filmą bus galima pamatyti „Skalvijoje“. 

 

Filmas „Laiko saugotojas“ – tai vieno žmogaus pasakojimas apie naują ir kartu labai seną miestą Kaliningradą (Karaliaučių). Po II-ojo pasaulinio karo politiniame pasaulio žemėlapyje atsirado naujas seno miesto vardas – Kaliningradas.

 

Kaliningrade gyvena žmonės, po karo palikę gimtąsias vietas ir pradėję kurti savo ateitį ant svetimo miesto griuvėsių. Šis miestas jiems ilgainiui tapo savu. Kaliningradą kūrė žmonės, turintys visiškai skirtingą ideologiją ir tikėjimą, skirtingas tradicijas ir papročius. Pagrindinis filmo herojus – fotografas – vienas iš pokario migrantų. Atvykęs į Kaliningradą, jis dirbo žurnalistu ir fotokorespondentu. Jo fotografijose regime, kaip vokiškasis miestas tampa tarybiniu.

Filmo režisierė Dali Rust mokėsi Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Dirbo Lietuvos kino studijoje – filmų direktore. Vėliau – Šarūno Barto asistente studijoje „Kinema“.

 

Autorė yra Rusijos Federacijos žurnalistų sąjungos narė; autorinių televizijos laidų „Moteriškas akcentas“, „Akcentai“ (Telekanal „Premjer“, Kaliningradas, Rusija), „Numeris 7“ (Telekanal „Premjer“, Kaliningradas, Rusija ir „5 kanalas“, Lietuva) autorė. Pastaruoju metu ji kuria dokumentinius filmus.

 

„Lauko saugotojas“ sukurtas kartu su Rusijos kinematografininkais.

 

Filmo trukmė 50 min.

Komentarai