"CinEast 2012" festivalyje Liuksemburge bus parodyti du lietuviški vaidybiniai filmai

lfc.lt inf.
2012 spalio 14 d.

Dabar vykstančiame 5-ame Centrinės ir Rytų Europos filmų festivalyje „CinEast 2012“ Liuksemburge bus rodomi du lietuviški ilgametražiai vaidybiniai filmai – rež. Kristijono Vildžiūno „Kai apkabinsiu tave“ ir rež. Algimanto Puipos „Miegančių drugelių tvirtovė“.

Ankstesniais metais festivalis buvo skirtas Bulgarijos, Čekijos, Vengrijos, Lenkijos, Rumunijos ir Slovakijos kino kultūrai pristatyti. Šįmet organizatoriai nusprendė išplėsti festivalio geografiją. Į renginį pakviesti filmai dar iš šešių šalių – Estijos, Latvijos, Lietuvos, Slovėnijos, Serbijos ir Kroatijos. „CinEast 2012“ festivalyje bus parodyta apie 50 ilgametražių ir 40 trumpametražių filmų.

Šiandien, spalio 14 d. vakare K. Vildžiūnas Liuksemburgo publikai pristatys juostą „Kai apkabinsiu tave“. Filmo premjera Lietuvoje įvyko 2010 metais. Juosta pelnė 8 „Sidabrines gerves“, buvo pristatyta „Oskaro“ už geriausią filmą užsienio kalba nominacijai pelnyti ir atrinkta rodyti Palm Springso (JAV) festivalio programoje „Awards Buzz: Best Foreign Language Film“, suformuotoje iš geriausių filmų-pretendentų į šią nominaciją. Filmas pasakoja apie Šaltojo karo metus. Baimės atmosferos persmelktame 1961-ųjų Berlyne bando susitikti per II pasaulinį karą išskirti tėvas ir dukra.

Spalio 24 d. vakare bus parodytas rež. Algimanto Puipos filmas „Miegančių drugelių tvirtovė“. Filmo premjera įvyko 2012 metais, filmas Sidabrinės gervės” apdovanojimuose pelnė prizus už geriausią ilgametražį vaidybinį filmą, geriausią režisieriaus darbą, Janina Lapinskaitė pripažinta geriausia aktore, o “…gervė” už epizodinį vaidmenį atiteko aktorių ansambliui – Miglei Polikevičiūtei, Giedrei Giedraitytei ir Elzei Gudavičiūtei. 2012 m. rudenį NVS šalių ir Latvijos, Lietuvos ir Estijos festivalyje “Kinošok” (Anapa, Rusija) J. Lapinskaitė buvo apdovanota geriausios aktorės prizu už pagrindinį Monikos vaidmenį. Jurgos Ivanauskaitės romano „Miegančių drugelių tvirtovė“ motyvais sukurtame filme pasakojama apie vidutinio amžiaus moterį Moniką, kuri apsiima globoti iš Vokietijos sugrįžusias tris prostitutes. Monikos globotinės išmuša ją iš kasdienės rutinos.

Festivalis „CinEast 2012“ Liuksemburge vyksta spalio 11 – 28 dienomis. Svarbiausia jo dalis – kino filmų peržiūros, diskusijos apie kino gamybą, bet renginyje taip pat supažindinama su kulinariniu įvairių šalių paveldu, vyksta parodos, koncertai.

 

Nuotraukose - filmų "Kai apkabinsiu tave" ir "Miegančių drugelių tvirtovė" kadrai.

Komentarai