„Kino pavasaris“ lietuviškai. Nauji trumpametražiai vaidybiniai ir dokumentiniai filmai: kas, kur, kada šį sekmadienį ir pirmadienį

lfc.lt
2011 kovo 19 d.

Primename lietuviškų filmų premjeras, kurios laukia žiūrovų dėmesio sekmadienį, kovo 20 d., ir pirmadienį, kovo 21 d.

 

„Čeburekų pardavėjai“ ir „Tėvas“ premjeros – kovo 20 d.  16 val. kino teatre „‚Forum Cinemas“, 7 salėje

 

Kitas seansas – kovo 25 d. 19 val. 15 min. kino teatre ‚Pasaka“, Mažojoje salėje

 

„Čeburekų pardavėjai“ (26 min.)

 

„Karšti čeburekai, šaltus alus“ – tai bene garsiausias nelegalaus lietuviškojo verslo šūkis. Jis jau daugiau nei dvi dešimtis vasarų lydi poilsiautojų atostogas pajūrio kurortuose. Tačiau kas iš tikrųjų yra tie jaunuoliai, pliaže prekiaujantys čeburekais? Kiek čeburekų reikia pirkti, norint kačiuką surinkti? Ir kiek čeburekų reikia atnešti policininkui į viešbutį, kad jis tavęs kitąkart nebesivytų kopomis? Į šiuos klausimus atsakys trys seniai nesimatę draugai – „Čeburekų pardavėjai“ – Sigis, Asta ir Rokas. Palydėsiantys į slaptą čeburekininkų pasaulį, kur patenkama retai, ir iš kur kartais negrįžtama.

 

Tai žurnalisto Tomo Bručo filmas. „Čeburekų pardavėjų“ autorius nuo 2006 m. dirbo regioninėje televizijoje, vėliau perėjo į LRT. Rengė reportažus laidoms „Labas rytas“, „Keliai. Mašinos. Žmonės“, bendradarbiavo su komerciniais projektais. Nuo 2008 m. dirba kaip nepriklausomas kūrėjas.

 

„Tėvas“ (13 min.)

 

Dokumentinis pasakojimas apie pagyvenusio vyro, nebespėjančio žengti su laiku koja kojon, mažą pasaulėlį, kupiną prisiminimų ir graudžiai linksmos gyvenimo patirties. Nepaisant jokių gyvenimo aplinkybių jis nenustoja svajoti ir tikėti. Tačiau realybė yra visai kitokia. Gyvendamas pašiūrėje jis uoliai stato namą ir kaip daugelis iš mūsų, siekia gyventi geriau.

Ar sugebės vyras pastatyti namą ar tai yra tik paskutinė jo „gulbės giesmė“?

 

„Tėvo“ režisierė Kristina Sereikaitė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, vaizdo operatoriaus specialybės I kurso magistrantūros studentė. 2005 m. baigusi fotografės specialybę Vilniaus Statybos ir Dizaino kolegijoje, toliau stažavosi Nacionalinėje fotografijos mokykloje Arlyje, Prancūzijoje. „Rodando 16:9 Producciones“, Barselonoje, Ispanijoje kaip kino ir TV operatorė. Nuo 2005 m. dalyvauja grupinėse parodose Prancūzijoje, kuriose pristatomi menininkės foto bei video darbai. Paskutinis autorinis projektas – video istorijos „Souvenirs de Josette“ pristatymas Strastbūre, Prancūzijoje 2009 m. Filmų „Radijas“ ir „Pagalys ratuose“ pagrindinė operatorė. Filme „Barzda tau tiktų“ (rež. V. Vareikytė)  buvo operatoriaus A. Mikutėno asistentė.

 

„Barzakh“ (59 min.). Premjera – kovo 20 d. 17 val.  kino teatre“ Forum Cinemas“, Didžiojoje salėje

 

Kiti seansai:

 

kovo 22 d., 17 val. kino teatre „Pasaka“, Didžioji salė

kovo 24 d.  17 val. kino teatre „Skalvija“

kovo 27 d.  18 val. 30 min. kino teatre ‚Forum Cinemas“, 6 salėje

balandžio 2 d.  15 val.15 min. „Forum Cinemas“ Kaune

 

„Barzakh“ – vienas įsimintiniausių pastarojo meto lietuviškų filmų. Filmas atidarė „DocPoints“ festivalį Suomijoje ir oficialią filmų programą „Panorama“  Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. „Berlinalėje“ filmas apdovanotas Ekumeninės žiuri prizu ir tarptautinės žmogaus teisių asociacijos „Amnesty International“ premija.

 

Čečėnijos mieste, atsigaunančiame po karo, dingsta žmonės. Gyvenimas teka įprasta vaga, tačiau ieškantieji patenka į pasaulį, kuriame susidūrimai su pranašais ir teisininkais, su kankintojais ir kankiniais, su slaptais kalėjimais ir mitiniais ežerais tampa kasdienybe. Kai dingusieji aplanko sapnuose, sakoma, kad jie grįžta iš „Barzakh“ – žemės, tarp gyvųjų ir mirusiųjų.

 

Filmą sukūrė Mantas Kvedaravičius, povandeninės archeologijos specialistas, kultūros antropologas. Šiuo metu M. Kvedaravičius studijuoja Kembridžo Universitete (Didžioji Britanija), kur rengia daktaro disertaciją bei monografiją apie valstybės galią ir skausmą. M. Kvedaravičius 2003 – 2005 metais dėstė religijos, teisės, ir politikos teoriją Niujorko (JAV) universitetuose. Nuo 2006 metų vykdė tyrimą apie žmonių kankinimus ir dingimus Šiaurės Kaukaze.

 

„Aš, veteranė“, „Kai ji vaikšto šalia“, „Pravalas“, „Trečiadieniais“, „Tremtinės istorija, kurią išvežė pats tėvas“ premjeros - kovo 21 d. 17 val. kino teatre ‚Pasaka“, Didžiojoje salėje

 

Kitas seansas - kino centre „Skalvija“ kovo 29 d. 17 val. 

 

„Aš, veteranė“ (21 min.)

 

Sunkiai iš pensijos pragyvenanti antrojo pasaulinio karo veteranė, nuomoja kambarį dviem studentėms Ritai ir Mildai. Susiruošusi iškilmingai su draugėmis atšvęsti gegužės 9-ąją, veteranė pareikalauja studenčių susimokėti už kambario nuomą. Linksmybes mėgstančioms merginoms visada trūksta pinigų ir reikiamos sumos už nuomą jos negali sukrapštyti. Studentės kreipiasi pagalbos į savo fantazijos nestokojantį draugužį Jūrą. Jis nugirdo veteranę, pavagia jos medalius ir už solidžią sumą priduoda juos į antikvarinę parduotuvę. Gautus pinigus studentės atiduoda buto šeimininkei. Toji nuskuba į antikvarą nusipirkti savo pačių brangiausių daiktų – dingusių medalių.

Filmo režisierius Darius Jarašūnas 2003 m. baigė Vilniaus technologijų ir dizaino kolegiją, kur mokėsi meninės fotografijos. Ilgą laiką dirbo Lietuvos kino studijoje filmavimo gamybos organizatoriumi, filmavimo aikštelės ir transporto koordinatoriumi, lokacijų paieškos vadovu su įvairių pasaulio šalių kino kūrėjais. 2009 m. Darius Jarašūnas debiutavo su trumpametražiu filmu „Gėlė“.

 

„Kai ji vaikšto šalia“ (15 min.)

 

Istorija apie senatvę, vienatvę ir mirtį. Senolės žaismingi poelgiai nuolatos provokuojantys ramų senelio gyvenimo būdą, priveda juos prie komiškų sitaucijų. Tai filmas apie tikrą senatvę, apie kurią jau niekas nebekalba.

Filmo autorė Algina Navickaitė nuo 2009 m. studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje TV ir kino režisūrą.

 

„Pravalas“ (11 min.)

 

Filmas apie atšalusius jaunos poros santykius. Prasiblaškyti jie bando internetinių pažinčių portale. Tačiau nuotykių paieška baigiasi netikėtai.

Filmą sukūrė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos TV režisūros kurso studentas Ričardas Marcinkus. Jis nuo 2005 metų dirba videoprodukcijos gamybos srityje kaip operatorius, režisierius.

 

„Trečiadieniais “ (2 min.)

 

Į parduotuvę ateina daili elegantiška senutėlė. Apsiperka…Kaip ir visi kiti.

Filmo režisierė Ieva Javaitytė studijavo Kultūros istoriją ir antropologiją Vilniaus universitete, Kopenhagos Universitete. Baigusi mokslus, ji dvejus metus dirbo LR ambasadoje Danijoje, ten sukūrė savo pirmuosius trumpametražius filmus. 2009 m. studijavusi kino režisūrą FAMU (Prahos meno akademijos Kino ir TV fakultetas), Ieva gilina žinias ir semiasi patirties kino produkcijos kompanijoje Prahoje.

 

„Tremtinės istorija“, kurią išvežė pats tėvas“ (14 min.)

 

„Kaip gali prisitaikyt, gaudamas 118 litų? Kaip tu gali, vaikiuk, prisitaikyt? Tai va ir ieškai – bėgi į bažnyčią, bėgi čia… Va, sėdžiu gyva. 79 metai man - reiškias prisitaikiau“, - sako filmo herojė...

Šio dokumentinio filmo autorius Andrius Blaževičius 2009 metais baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, TV ir kino režisūros bakalauras. Nuo 2009 metų - TV ir kino režisūros magistrantas. Pirmasis režisieriaus darbas – „Bergenas“ (2009).

 

Apie „Kino pavasario“ programų filmus skaitykite tinklalapyje:

 

www.kinopavasaris.lt

 

Filmų "Tėvas", "Barzakh", "Aš, veteranė", "Tremtinės istorija, kurią išvežė pats tėvas" kadrai. Iš "Kino pavasario" archyvų.

Komentarai