2023 /

Yesterday

88 min.  –  Dokumentinis  –  88 min., nespalvotas, DCP  –  2023
Režisierius : Audrius Juzėnas

Filmas „Yesterday“ – odė lietuviško roko milžinams - pasakojimas apie tai, kas buvo lietuviškas rokas, kokią žinią jis skleidė, ką išgyveno jį groję ir klausę fanatai. Nors vaizdinės medžiagos iš to meto kultinių lietuviškų roko grupių pasirodymų scenose praktiškai neišlikę, vis tik filmo kūrėjai, peržiūrėję kalnus kino kronikų, pasitelkę archyvinę medžiagą iš JAV prezidento R. Reigano bibliotekos, Lietuvos valstybės bei asmeninių roko pionierių archyvų, Romualdo Požerskio hipių eros filmuotus kadrus, meistriškai atkuria bitlomanijos epochą. Originali to meto grupių atliekama muzika tapo filmo garsinio takelio dalimi, o kompozitoriaus Tito Petrikio, sukurta tam istoriniam laikmečiui kino muzika, filmo širdimi. Filmas tarsi garsioji „The Beatles“ daina „Yesterday“, skiriama bitlomanijos epochos garbei, tam kas buvo vakar, yra šiandien ir bus rytoj.

„Filmuojant susitikome beveik su penkiasdešimtimi to meto muzikantų ar roko ištakose stovėjusių kultūros milžinų. Kartais negalėdavau patikėti, kokie tie amžinai jauni žmonės buvo kūrybingi ir drąsūs. Karta į savo rankas paėmusi vakarietiškus ginklus – gitaras, būgnus, elektrinius vagonėlius, karta suvaidinusi ypatingą vaidmenį mūsų išsilaisvinime iš Sovietų imperijos gniaužtų“, – sako režisierius A. Juzėnas.

Kiekvienas interviu, kuriame savo patirtimi dalijasi to meto kultinių jaunimo grupių atlikėjai ir jų gerbėjai, kiekvienas kadras filme unikalus dokumentas, atskleidžiantis vis naują, negirdėtą roko istorijos puslapį, įrašytą ateities kartoms kino juostoje.