Šiandien “Kino pavasaryje” – dviejų ilgametražių dokumentinių lietuviškų filmų ”Tėvas” ir “Begalinis koridorius” peržiūros

lfc.lt
2013 kovo 22 d.

Šiandien “Kino pavasaryje” – dviejų ilgametražių dokumentinių lietuviškų filmų ”Tėvas” ir “Begalinis koridorius” peržiūros.

“Forum Cinemas Vingyje”, 10 salėje, 15 val. 30 min. bus rodomas rež. Marato Sargsyano filmas “Tėvas”.

Filmo herojus - Vidas Zenonas Antonovas, kuris įrašytas į XX amžiaus Sovietų Sąjungos įdomiausių nusikaltėlių knygą. Jis iš valstybinių įstaigų pavogė apie milijoną rublių. Su bendraminčiais pagrobė keleivinį lėktuvą su keleiviais, kad pabėgtų į Afriką. Atsėdėjo visus dvidešimt metų penkiolikoje kalėjimų. Dabar jis septyniasdešimt vienerių metų, turi didelę šeimą – dešimt vaikų, du anūkus ir naujagimį sūnų.
Filmas “Tėvas” pasakoja apie buvusio kalinio vertybes, apie žmogų, metusį iššūkį laikui ir likimui, apie begalinį norą gyventi. Tai vienos šeimos meilės istorija. Be romantiškų akimirkų ir stebuklingų pokyčių. Bet su dideliu potencialu pakoreguoti mūsų supratimą, kokia yra ar gali būti laiminga ir mylinti šeima. Filmo premjera įvyko praėjusių metų rudenį, Europos filmų forume “Scanorama”.

Kino teatre “Skalvija” šiandien 17 val.15 min. galima pamatyti naują prodiuserio ir režisieriaus Andriaus Broko ir režisieriaus Mindaugo Urbonavičiaus filmą “Begalinis koridorius”.

Filmo premjera atidarė lietuviškų filmų programą šiųmetiniame “Kino pavasaryje”.

"Begalinis koridorius" - realybės dokumentika, atkurianti dramatišką ir visą pasaulį prieš dvidešimtmetį sukrėtusią dabar jau neegzistuojančio Kalnų Karabachio Chodžaly miestelio tragediją.

Lietuvių sukurtoje juostoje atskleidžiama, kas vyko šiame regione armėnų ir azerbaidžaniečių karinio konflikto metu, kai per vieną naktį miestas buvo sugriautas, šimtai civilių gyventojų nužudyti, suluošinti, paimti įkaitais ar dingę be žinios.

Filmas paremtas Lietuvos karo žurnalisto Ričardo Lapaičio prisiminimais. Jis 1992 metais į Azerbaidžaną atvyko kaip turistas, bet netikėtai pateko į dramatiškų įvykių sūkurį." Tai - kelionė į pragarą, kuri pakeitė mano gyvenimą, - sako filmo herojus, kuris tuomet ėmėsi asmeniniu fotoaparatu fiksuoti bei aprašinėti kraupis įvykius. Vėliau R. Lapaitis tapo profesionaliu karo žurnalistu Kaukazo regione. Filme jis sugrįžta ten, kad išsiaiškintų istoriją, kuri jam nedavė ramybės dvidešimt metų.

Komentarai