Dvi animacijos premjeros („Laimė – nelaimė“ ir „Raudonieji bateliai“) Ukrainos dienų uždarymo vakare

Organizatorių inf.
2014 lapkričio 30 d.

Šeštadienio vakare Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje buvo jaukiai pristatyta režisieriaus iš Ukrainos Stepano Kovalio retrospektyvinė animacinių filmų programa. Jo filmai „Bildukai“, „Molinukas“, „Tapti tvirtu“, „ 9-ojo reiso tramvajus“ ir kiti pasižymi geru humoru, aukšto lygio profesionalia plastilino technikos animacija, gilia mintimi. Autorius papasakojo apie savo kūrybos kelią ir perspektyvas.

Vėliau buvo pristatyti du nauji animaciniai filmai, tai režisieriaus Iljos Bereznicko „Laimė – nelaimė“, kuriame animacijos kalba atskleidžiama Lietuvos žydų liaudies  kultūros grožis, sąmojis bei išmintis ir kūrybinių dirbtuvių metu sukurtas filmas „Raudonieji bateliai“, kurio pagrindu tapo T. Ševčenkos to paties pavadinimo eilėraštis.

Režisierius Ilja Bereznickas animaciniame filme „Laimė – nelaimė“ pasakoja vienos šeimos istoriją. Tai geras vaikiško animacinio filmo pavyzdys, kuris savyje neša moralines vertybes bei giliuosius žydų tautos išminties klodus. Patrauklūs personažai ir aplinkos fonai sukurti, panaudojant klasikinės animacijos ir grafikos tradicijas ir geriausius pasiekimus. Komiška ir netikėta aplinka ir įvykiai suteikia filmui daug šilumos ir jaukumo, žaismingumo ir gero humoro jausmo. Filmas sukurtas „Vilanimos filmų studijoje“.

Kūrybinėse animacijos dirbtuvėse dalyvavo studentai iš Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos, VDA ir kitų aukštųjų mokyklų. Dirbtuvėms vadovavo garsūs animacijos režisieriai, tai Stepanas Kovalis ir Anna Poloničenko iš Ukrainos, Valentas Aškinis ir Jūratė Leikaitė iš Lietuvos. Studentai per keturias darbo dienas nupiešė, parengė animacines marionetes ir nufilmavo muzikinio filmo „Raudonieji bateliai“ animacines scenas. Filmas pasakoja apie jauną moterį, kuri laukia savo vyro, kuris išėjo kariauti. Ji dainuoja savo kūdikiui dainą, prisimena dienas, kuomet susitiko su savo mylimuoju. Ji yra neturtinga, neturi raudonų batelių, be kurių negali nueiti į kaimo šokius. Kitos merginos pasipuošia raudonais bateliais. Galiausiai iš karo kovų sugrįžęs jos vyras parneša savo mylimajai raudonuosius batelius. Kūrybinių dirbtuvių užsiėmimai vyko Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje, o peržiūros ir kūrybiniai susitikimai Lietuvos kinematografininkų sąjungoje ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Tai buvo projekto „Ukrainos animacijos dienos Lietuvoje“ dalis.

 

Nuotraukoje - rež.I.Bereznicko filmo "Laimė- nelaimė" kadras.

Komentarai